Приеха на първо четене поправките за банковата цензура

Промените в Наказателния кодекс минаха с общо 90 гласа на ГЕРБ и ДПС

Промените в Наказателния кодекс, отнасящи се до престъпления против паричната и кредитна система, бяха гласувани днес в НС. Те минаха на първо четене с общо 90 гласа на ГЕРБ и ДПС, Депутатите от "Коалиция за България" се въздържаха, а 5-има бяха "против".

Според първата част от гласуваните промени в НК "Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години.

Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, е пълният текст на поправките.

Още по време на дебатите депутатите от "Коалиция за България" Янаки Стоилов и Екатерина Заякова бяха категорични, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен