Задържаха трима за атаката срещу банковата система

Поводите бил съобщения във Фейсбук, имейли и видео в YouTube

Задържаха трима мъже за разпространение на информация срещу стабилността на банковата система. Единият от задържаните е 45-годишният Венцислав Ангелов-Чикагото по подозрение за участие в изпращането имейли до търговски дружества с негативна информация за банковата система, съобщава Дарик.

Мъжът е задържан при специализирана акция в Русе, съобщиха от ДАНС.

Чрез профила си във "Фейсбук" и чрез клип, качен в YouTube, лицето е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.

В момента се установява кой е поръчителят.

Венцислав Ангелов е арестуван около 16.00 ч. в дома си. Минути по-късно мъж с качулка на главата беше докаран в сградата на Областната дирекция на МВР-Русе.

Пред журналисти Йордан Бонев, син на Венцислав Ангелов, също предположи, че баща му е арестуван във връзка с акцията на ДАНС за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата. Бонев твърди, че спецполицаите не са показали заповед за арест.

"Може би искат да го обвинят, че той разпространява слуха за дестабилизирането на финансовата система, което е абсолютна манипулация, защото тази информация идва от други потребителски фалшиви профили. Абсолютно нищо общо няма Венцислав Ангелов с тази манипулация на кукловодите", коментира Бонев.

Вторият мъж е задържан при специализирана операция на територията на София.

Лицето е разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване, съобщиха от ДАНС.

По-късно вечерта от Българската национална телевизия съобщиха и за третия задържан - отново в Русе - млад мъж, уличен, че е изпращал имейлите за проблеми с ликвидността на една от банките.

Разследващите са проследили всички АйПи адреси, през които е минавала кореспонденцията, за да стигнат до него, съобщили източници в прокуратурата.

Задържаният е родом от София, компютърен специалист, в предишни години е засичан в хакерство.

Междувременно от прокуратурата обясниха, че арестът в Русе е бил поводът за срещата между вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев по-рано днес. Повече от два часа тримата разговаряха в сградата на ДАНС за опитите за дестабилизация на банковата система.

В същото време ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения - есемеси или имейли, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

В четвъртък клиенти на Първа инвестиционна банка са получили есемеси на мобилните си телефони с неверен слух за финансовата институция. На следващия ден клиенти извиха опашки пред клоновете на банката в цялата страна. Общата изтеглена сума за деня достигна 800 млн. лева. Банката съобщи, че ще работи нормално в понеделник.

Междувременно ДАНС и МВР започнаха проверка по случая срещу неизвестен извършител.

ДАНС пусна и горещ телефон и имейл за сигнали на граждани.