Багери рушат и скандалния "социален център" на Розова долина

В "Аспарухово" вече садят цветя

Две седмици след трагедията в "Аспарухово" днес там садят цветя. Градинките на кръстовището между булвардите "Народни будители" "Кирил и Методий" пред "Била" вече са грейнали в жълто и оранжево. Само преди седмица тук калта беше до колене и градинките бяха затрупани от дънери и боклуци.

Ударно продължава и събарянето на опасни за обитание сгради и на такива, които могат да станат причина за ново бедствие. Багер разглобява желязната конструкция на "социалния център" на ул. "Розова долина". Сградата, обезкостената от обитателите на квартала и активизираното от нея свалчище, заплашваше да рухне всеки момент в дерето. Свлачището вече е "глътнало" пътя пред нея и 30 метра от ската, а бетонната плоча на постройката е пречупена под напора на тоновете свличаща се земна маса. Вече са съборени двете последни къщи преди "центъра".

 

 

На острещния бряг на дерето 10-ина ромски семейства изнасят покъщината си от последните 3 къщи на ул. "Калач". Според тях домовете им са стабилни и имат укрепителна стена. "Първо ни казаха, че оставаме, че няма да ни събарят, а днес дойде багерът. Сега се изнасяме, но щели да правят сондажи", обяснява младата стопанка на една от къщите.

 

За "всичко", според нея е виновна голямата недостроена тухлена сграда над тях. Според едни тя е хотел, според други - в нея имало продадени апартаменти "на зелено" и хората били изгорели с парите си. "Разрешителното е за деска градина, но старият кмет Йорданов, в крайна сметка направи хотел", връщат лентата ромите. По какъв начин бившият кмет е свързан със строежа съседите не знаят, но са убедени, че общината може да узакони тухления блок и да го довърши - така и така е вдигнат на груб строеж, а е и на стабилно място. Вътре пък могат да бъдат настанени всички от околните улици, останали без дом.

 

На изнасянето помагат неколцина мъже - българи и роми. Най-възрастният от тях живее на най-пострадалата улица "Горна Студена". В единствения блок там - на номер 48. Сградата, макар и на брега на дерето, е построена доста по-нависоко от пострадалите на 19 юни къщи. Освен това първият етаж е вдигнат на над 5 метра над земята. "Блокът е строен според правилото на така наречената 500-годишна вълна. Единствено той е съобразен с това, че е близо до дере", обяснява Лъчезар Манчев, който е хидроинженер и се занимава с проектиране и укрепване на дерета в Австрия. В Аспарухово е като доброволец с група евангелисти.

"Ние като вдигнахме блока, и другите взеха да строят. На мястото на старите едноетажни постройки край дерето, вдигнаха 3-етажни палати, ама не са по правилата, не са по закона", обяснява обитателят на номер 48. Сега обаче и в блока имат проблем: запушена е канализацията на кооперацията и хората не могат да ползват тоалетените си. Дерето на "Горна Студена" вече е почистено след моста от огромного количество парчета от сгради, мебели и боклуци, а за по-лесен достъп на машините край него е направен чакълен път. 

Предстои да бъдат направени конструктивни експертизи на всяка една от пострадалите сгради в Аспарухово, за да стане ясно кои са безопасни и какви ремонтни дейности трябва да бъдат извършени. Дано се окаже, че в повечето случаи - след аварийно укрепване, къщите отново бъдат годни за живеене, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че по адресна регистрация около 1500 души от Аспарухово са евакуирани. Реалният им брой обаче е по-малък – около 1000 души. В момента няма хора без подслон, осигурили сме общински бази за настаняване, до дни ще е готово и селището от фургони, допълни той. Повечето от евакуирани са предпочели да се настанят при роднини.

Районите на запечатаните сгради се охраняват от полицията, привлечени са и частни охранителни фирми, за да има ред в евакуираните зони. За щастие има доста фирми, които имат желание да дарят материали, да реализират ремонтна дейност на подстаралите, за което им благодаря, каза кметът. Надявам се и на бърза реакция от Междуведомствената комисия - да осигури нужното финансиране за аварийните мероприятия. В момента над 90% от калните маси в Аспарухово са изчистени, работи се в парка и на ул. „Моряшка”, допълни той.

Сондажите, които извършват учени от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, в пострадалия район Аспарухово, в момента се провеждат на ул. „Кирил и Медотий”, съобщи Иван Портних. Специалистите извършват инженерно-геоложки, хидро-геоложки и хидроложки изследвания за общата устойчивост на територията и пригодността й за строителство, ще бъде направена оценка на опасността от свлачищно-ерозионни процеси, свързани с формиране на интензивни повърхностни потоци, обясни Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии” към община Варна. Той допълни, че проучването ще послужи за технически решения за преодоляване на пораженията, ще бъдат определени и степента на риск на отделните зони. Успоредно с тях екипи на Геозащита – Варна извършват хидроложки проучвания в заравнената част до водоема над ул. „Розова долина” и „Найчо Цанов”, за установяване дълбочината и колебанието на подземните води.

Събарянето продължава и на ул. "Моряшка". Багери вече са бутнали магазините, построени с подписа на ексрайонния кмет Янко Коренчев върху дерето. Машина разбива в момента бетонната плоча, която го покрива. Улицата вече е почистена от тоновете кал. Предстои оправяне на тротоарите. Геодезисти заснемат трасето на дерето с цел актуализация на отводнителната система на квартала.

На "Белгород" също кипи усилена работа. Улицата, на която пороят трупаше отнесените от високата част на квартала коли, сега възстановяват оградите, тротоарите и мият асфалта. Възстановен е и бул. "Народни будители", който на това място беше свлечен от придошлата вода и под северния му край се беше образувала дълбока яма, пълна с потопени коли и боклуци.