Украйна избира президент

Проруските сепаратисти заявили, че ще саботират изборите

Днес на фона на високо напрежение в Украйна ще се проведат предсрочни президентски избори, които се смятат за ключови за нейното бъдеще след месеци на трусове, които ескалираха до гражданска война, пише "Стандарт".

Вотът, който ще се проведе днес, идва на фона на нестихващи сблъсъци, предимно в източните райони. Двама членове на украинските сили за сигурност са загинали, а четирима са ранени, след като въоръжени лица са се опитали да щурмуват пропускателен пункт в Славянск, съобщават украинските медии. Междувременно бе съобщено, че италиански журналист и неговият преводач са убити, а френски репортер е ранен в село Андреевка.

Украинският премиер Арсений Яценюк призова гражданите да дадат своя глас, за да „защитят Украйна", която изпадна в дълбока криза, след като продължителните улични протести свалиха подкрепяното от Кремъл ръководство на страната през февруари. „Това ще бъде израз на волята на украинците от Запада, Изтока, Севера и Юга", каза той.

Заявката на сепаратистите обаче е да попречат на гласуването в техните укрепления в източните части до руската граница. „Ако е необходимо, ще прибегнем до използването на сила", каза Денис Пушилин, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Жителите на украинския регион Донбас са притеснени за своята сигурност по време на президентските избори в Украйна.

От Централната избирателна комисия признаха, че само две от 12 окръжни комисии в провинция Луганск ще бъдат отворени. В Донецка област пък ще работят 9 от 22 окръжни избирателни комисии, но голяма част от работещите окръзи все още не са получили избирателни бюлетини, съответно в Донецк опасността от провал на изборния ден е голяма.

Най-напрегната остава ситуацията в Горловка, Донецк, Краматорск и Славянск, а относително стабилна е обстановката в Доброполя, Красноармейск, както и в Александровския, Великоновоселския и Доброполския район.

В тази връзка руският президент Владимир Путин каза в петък, че ще уважи резултатите от вота, а ден по-късно заяви, че твърденията, че "цели възраждането на Съветската империя са абсолютно неверни". Путин е провел също телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, в който тримата лидери са „изразили интерес в мирното и спокойно провеждане на президентските избори в Украйна".

Според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) няма причина за обявяването на президентските избори в Украйна за нелегитимни, заяви генералният секретар на парламентарната асамблея на ОССЕ Спенсър Оливър, като призна, че в Източна Украйна изборите се сблъскват със сериозни проблеми.

В това време вътрешният министър на страната Арсен Аваков информира, че бюлетините на президентските избори ще трябва да бъдат преброявани ръчно заради пробив в системата на ЦИК. „На 22 май бе унищожена информационно-аналитичната система „Избори" на Централната избирателна комисия, включително на териториалните избирателни комисии. Престъпната небрежност на отделни длъжностни лица на ЦИК доведе до това, че МВР и Службата за сигурност са били информирани твърде късно. Програмистите на ЦИК не успяват да възстановят работата на оборудването", съобщи Аваков.

Междувременно през тази нощ напрежението в Източна Украйна продължи. Двама членове на украинските сили за сигурност са загинали, а четирима са ранени, след като въоръжени лица са се опитали да щурмуват пропускателен пункт в Славянск, съобщават украинските медии. Контролно-пропускателните пунктове на украинската армия в района на града на няколко пъти са били атакувани. Атаката е станала с автоматично оръжие, минохвъргачки и гранатомети.

Медиите съобщават и за италиански журналист и неговият преводач са убити, а френски репортер е ранен в село Андреевка. По данни на привържениците на федерализацията, автомобилът на журналистите е попаднал под обстрел. По-късно се появи информация, че убитият италианският журналист е Андреа Рокели. Той и преводачът му, Андрей Миронов, са загинали тази нощ при обстрел в селото. Посолството на Италия в Киев се опитва да провери информацията, съобщи италианското външно министерство. Това е първият смъртен случай на журналист в хода на конфликта в Югоизточна Украйна.

По-рано представители на Донецката народна република са похитили началник на окръжната избирателна комисия в град Маринка и са ограбили помещенията на комисията.

Междувременнно в Донецката област въоръжени лица са опитали да пресекат границата откъм руската страна, което е било установено от военнослужещи от Граничната служба на Украйна в района на контролно-пропускателния пункт „Дубровка" в Донецката област. Украинските имат подозрения, че руските гранични служители са съдействали за преминаването на автомобилите през границата.

Сградата на Централната градска наборна служба в източния украински град Донецк е била окупирана от терористи от Донецката народна република, съобщи източник от силите за сигурност. Снощи около 50 въоръжени лица, облечени в камуфлажни дрехи, са обкръжили военната сграда.