Руските войски напускат границата с Украйна

Пълното изтегляне трябвало да стане до 8-и юни

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф потвърди, че руските войски се изтеглят от границата с Украйна, съобщава "24 часа".

"Забелязахме някакво придвижване на руските войски, но засега е рано да се каже за какво става въпрос", каза Харф пред журналисти. "За момента руските войски по границата с Украйна продължават да са многочислени, с висока бойна готовност. Смятаме, че Русия трябва да ускори връщането им по постоянната им локация, за да се стабилизира обстановката в Украйна".

Изказването на Харф идва, след като в продължение на няколко дни Пентагонът и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен твърдяха, че съобщенията на Москва за изтегляне на войските не отговарят на истината. От руския генерален щаб отбелязаха, че за окончателното изтегляне ще е необходимо време, а именно до 8 юни.

Зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов пък заяви, че НАТО и Пентагонът цинично заблуждават международната общност за реалната ситуация на границата между Русия и Украйна, спестявайки информацията за разположените там 15 000 украински военнослужещи.

Все пак в четвъртък от Алианса потвърдиха, че се забелязват признаци за изтегляне на руските войски от украинската граница.