80 варненски семейства избраха да се топлят на газ

Парите

21-01-2014, 12:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Газ до вкъщи - вече по бърза процедура

Още 240 000 в цялата страна могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ

Нови 80 варненски семейства предпочетоха природния газ пред електричеството през 2013 година. Общо за страната новите домакинства на синьо гориво са 2300.

240-те хиляди семейства, до които има изградена газопроводна мрежа, от тази година ще могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ за газификация от 2000 лева, която ще се отпуска от Фонд „Козлодуй”.

Сумата ще покрие първоначалните разходи за покупка на оборудване и присъединяване към съществуващата мрежа. Така 10 хиляди домакинства ще имат възможността да се възползват от мярката за насърчаване на битовата газификация.

С предимство ще са жителите на 27-те най-запрашени градове, като допълнителни точки при кандидатстването ще получат тези, които заменят дървата и въглищата с природен газ.

В практиката на фирма-доставчик се оказало, че отоплението на газ за двустаен апартамент излиза средно около 130 лв. месечно. Това е с повече от 1/3 по-евтино, ако същото жилище се е отоплявало на ток, като икономията, реализирана само за един зимен сезон, надхвърля 500 лева.