Газ до вкъщи - вече по бърза процедура

Новините

02-11-2012, 11:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Измененията в ЗУТ облекчават процеса на газификация на жилища

Облекчава се процедурата по газифициране на жилищата на граждани, става ясно от промените в Закона за устройство на територията, обнародван на 26 октомври т.г. Според измененията, които влизат в сила от 26 ноември 2012 г.,  не се изисква разрешително за строеж на сградни газови инсталации в жилищни блокове и вилни къщи. Инициативата за промяната бе на Българска асоциация „Природен газ” (БАПГ). Досега домакинствата, които искаха да се газифицират, трябваше да получат подобно разрешение от местната общинска администрация. Без това изискване процедурата значително се ускорява, като се премахва и бюрократичната тежест, коментират специалисти. С отпадането на местните такси за издаване на строителното разрешение се намалява и първоначалната инвестиция за газификация на всяко домакинство, припомнят от Овергаз Инк. АД.

С последните промени в ЗУТ инсталациите за газоснабдяване ще се изграждат с писменото съгласие на половината от съсобствениците на сградата, а не на две трети от тях, както бе досега. Съоръженията пък ще трябва да се регистрират пред органите за технически надзор, които да следят за тяхната изправност.

Според експерти промените са крачка напред, тъй като доскоро бяха необходими 27 вида разрешения за изграждане и експлоатация, които бяха намалени на 17, а сега отпада още една пречка за развитието на битовата газификация у нас и постигането на енергийна ефективност.