"Окото" на Варна посреща Тол Шипс 2014 (обновена)

Мисия Варна

15-11-2013, 13:48

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подземна галерия ще има под шадравана на площада (обновена)

ВИДЕО: Днес подписаха договора за ремонт на центъра

Виенско колело, високо 34 м, по подобие на London Eye ще бъде монтирано на варненското пристанище, научи Varnautre.bg от проекта за новата атракционна зона, който беше представен днес от кмета Иван Портних.

Виенското колело ще бъде наето от собствениците на затворения София ленд. Това ще се случи, когато първо кейово място бъде отворено за гражданите и гостите на Варна. Представеният днес проект предвижда козметична реконструкция на неизползваната най-северна част от пристанището откъм морска гара. Атракционната зона ще действа временно, докато бъде преместено цялото пристанище. Тогава ще бъде обявен международен конкурс за това как да изглежда новата зона, която кметът нарече "визитката на Варна".

Засега на първи кей се предвижда да има спортни площадки, игрище за петанка, сцена, фитнес на открито, скейтборд парк и паркинг, който ще обслужва както Морската градина, така и туристическата зона около Римските терми. Всички обекти ще бъдат преместваеми и ще останат на брега до цялостната реконструкция на порта. За настилка ще се използват паветата, които сега са заляти с асфалт. През 70-те години на миналия век тук са събирани всички павета, махани от варненските улици. Така под напукания асфалт сега има паваж в много добро състояние, който само трябва да бъде пренареден. Ще бъде преместена и оградата, като тя ще бъде преобразена в редица от пейки.

Очаква се всичко да е готово до април, когато Варна ще посреща ветроходната регата Тол Шипс 2014. "Мястото е идеално и за концерти от програмите на "Варна младежка столица 2016"и "Европейска столица на културата - 2019" и е силен коз на кандидатурата ни", ибеден е кметът Иван Портних.

Идеята за отваряне на част от пристанището започна да се реализира още в началото на миналата година. По-късно за целта бяха заложени над 2.5 млн лева в бюджета на "Пристанищна инфраструктура" и "Пристанище Варна" за 2013 г. Реконструкцията обаче беше спряна около изборите. Според проекта "облагородяването" на първо кейово място ще струва малко над 1,4 млн. лева.

Варна подготвя проект и за оформяне на паркозона по протежение на бул. "Приморски" в зоната на пристанището. Тук се предвижда да спират и автобусите с туристи, които посещават Римските терми. Именно заради проблема с паркирането този уникален обект остава слабо посещаван от гостите на града.

Видеозапис от пресконференцията днес