Подземна галерия ще има под шадравана на площада (обновена)

Днес подписаха проекта за новия център

Нова галерия ще има Варна след ремонта на бул. "Княз Борис I" и централния площад "Независимост". Неочакваната придобивка станала възможна, след като проектантите на новия център открили подземно помещение от над 300 кв. м. Там сега се намират помпените инсталации и контролното табло на шадравана. След ремонта ще бъде сменена не само визията на водната атракция, но и цялата апаратура, която, заради новите технологии, вече ще заема много по-малко място. Така подземната галерия, намираща се между шадравана и дюнерите на площада, остава свободна и ще бъде използвана за изкуство.

Днес беше подписан договорът с фирма "Зебра Трафик", която започва пълна реконструкция на пешеходната зона от сградата на филиала до хотел "Черно море". Срокът на проекта е една година, като най-трагичните части от центъра ще бъдат в нов вид още следващата пролет. Вече текат ремонтните работи по подземната инфраструктура на пешеходната зона - екипи на ВиК работят вече 2 седмици под бул. "Княз Борис I. В това време изпълнителят ще поръча производството на новите настилки -  30 000 кв. м гранитни и клинкерни плочи. Гранитът - общо 19 000 кв. м, най-вероятно ще бъде доставен от Китай, откъдето идват всички подобни покрития за Европа, клинкерът  – от европейска държава, обясни управителят на "Зебра” Николай Димитров. Демонстрация на качествата на използваните материали ще бъде направена на няколко квадратни метра в района около Дупката.

В проекта, който е на стойност 5,5 млн. лева са включени още цялостна смяна на уличните лампи, озеленяване на зони за отдих, обособяване на шест площада, изграждане на два нови фонтана и ремонт на този пред Съдебната палата. В Градската градина зад Операта ще бъде , където ще бъде изградена огромна детска площадка - поне 4 пъти по-голяма от най-често срещаните по кварталите.

Още 9 обществени поръчки ще бъдат обявени за избор на изпълнители за ремонт на целия пешеходен ринг на Варна. Той включва и ларгото от Фестивалния комплекс до градинката "Севстопол". Пешеходната зона ще продължи по ул. "Преслав", а след това ще завие по "Сан Стефано" до Римските терми. В бъдеще тези улици ще бъдат разрешение само за пешеходци и велосипедисти. 

Започваме с пешеходната зона, но обновяването на центъра ще включва също премахване на висящите кабели и множеството безраборно и без разрешение поставяни реклами, ремонт на ронещите се фасади на старите варненски къщи, каза още Иван Портних. Екипът му търсел подходящ законов начин да бъдат "стегнати" и частните сгради по Главната. Силно намален ще бъде и броят на бараките в центъра, а тези, които останат, ще бъдат с еднакъв дизайн.

Проектът, финансиран с евросредства, не включва Дупката, която е собственост на пловдвиския бизнесмен и лидер на БСП под тепетата Георги Гергов. Предишното правителство преговаряше с него срамният за Варна терен да бъде предоставен на Общината и там да бъде разположен археологически музей под открито небе. Сега Гергов промени нагласите си за преговори с кабинета и метсната власт и е съгласен единствено на сделка срещу непосилна 8-цифрена сума.