Дарения съживяват емблема на Варна

Паметникът на "Почивка" и зооологическата градина са първите две предложения за реновиране

Кампания, целяща да подкрепи проекти свързани със съживяването и възстановяването на емблематични за местната общност средища и сгради стартира в началото на октомври 2013 година и ще продъжи до края на ноември 2014 година.

Името на инициативата е "Място в сърцето" на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Идеята е да провокира дарителството и гражданското участие за подобряване състоянието на различни обекти в градската среда, които хората носят в сърцата си като символ на града.

За Варна вече има две предложения за съживяването на емблематични места. Първото от тях е паметника на Българо-съветската дружба на "Почивка, за който от години има идеи да стане културен център, музей или галерия. "Паметникът на "Почивка" е един от символите на град Варна. Благодарение на височината, на която се намира от него се открива панорамна гледка над целия град, морето и някои околности. От предпочитано място за разходки на майки с деца, двойки или приятели, се превърна в сборище на наркомани и пияници. Вечер липсва и осветление, което го прави опасно. Нека заедно да помогнем да се запази едно от красивите места във Варна", аргументират се предложилите го. 

Другото място, предложено за обновяване във Варна е Зоопарка. Той е любим на много поколения варненци и гости на града. За съжаление към настоящия момент Зоопаркът е в много лош вид. Нуждае се от цялостна реконструкция, подмяна на клетките на животните, озеленяване и подмяна на парковата мебел. 

Всеки може да предложи обект от своя град, като се аргументира, с какво той е специален - дали е сборна точка на културния и социален живот, дали е място за срещи или напомня за важни исторически събития.

Първият етап на кампанията е с информативна цел. В него обществеността ще се запознае с инициативата на Фондация "Работилница за граждански инициативи" — "Място в сърцето".

Следва събиране на предложения за емблематични места, нуждаещи се от реновиране и съживяване. 

Всеки жител на съответното място, гражданско сдружение или неправителствена организация ще има възможност да предложи своето място, като обоснове предложението си, изпрати три снимки и информация за обратна връзка. След изтичането на срока за предложения фондацията в партньорство с обществените фондации по места, местната власт и специалисти ще избере три от предложенията, за които ще стартира гласуване.

След като жури избере едно от тях, започва и набирането на средства. Всеки дарител има възможност да избере конкретен проект или конкретен град, където да насочи дарението си. Даренията могат да са - онлайн даряване, със смс и чрез банков превод. 

В последния етап, който е в края на следващата година започва и реализирането на проектите, което ще става съвместно между фондацията и гражданските сдружения и неправителствени организации по места и със съдействието на местната власт и специалисти в областта.

Кампанията няма да се подкрепят стартиращи проекти, които имат нужда от финансиране на цялостно изграждане, както и проекти със статут на национален паметник на културата или такива намиращи се в частен имот.