IKEA не се отказва от Варна, проектът е само замразен

Парите

30-08-2013, 11:07

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

След София, ИКЕА и във Варна

Българският обект на шведската верига държи малко под 10% от пазара

Плановете на IKEA е да отвори втори магазин в България - край Варна се отлагат. Това заявява пред "Капитал Daily" Тео Муратидис, управител на софийския магазин на шведската верига за обзавеждане. 

Той уточнява, ча "Хаус маркет" не се е отказала окончателно от плановете си да отвори втори магазин у нас, който да е на територията на Варна, но към момента прокетът е замразен. Миналата година компанията беше пред финализиране на сделка за терен за строителство, но развитие по проекта не е имало.

За 2012 г. приходите на "Хаус маркет България" (както се казва българското дружество на гръцкия франчайз представител, с което веригата навлезе на българския пазар), са били 62.7 млн. лева по данни от финансовия му отчет. Българският обект на шведската верига държи малко под 10% от пазара, ако се приеме, че общият обем на продажбите на мебели и стоки за дома в България е около 350 млн. евро, на колкото го оценяват от IKEA (в тази сума не влизат оборотите на веригите от типа "направи си сам").

Компанията очаква и над 20% увеличение на броя на посетителите в магазина през тази година при близо 1.6 млн. през миналата.