След София, ИКЕА и във Варна

Новините

02-09-2011, 16:19

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На 20-и септември ИКЕА отваря врати в София. Веригата предвижда да отвори магазин и във Варна. 

Първият магазин ИКЕА в България ще отвори врати на 20 септември, а следващият ще бъде във Варна.

Това съобщиха днес от гръцкото дружество "Фурлис", което държи франчайз правата за страната.

Обектът, който ще се намира на околовръстния път на София, ще бъде с площ 29 хил. кв.м и над 1200 паркинг места.

10% дял в продажбата на обзавеждане на българския пазар си постави една от най-големите вериги в бранша ИКЕА. В дългосрочен план веригата предвижда да отвори още един магазин във Варна, но засега целта и е през първата година у нас да привлече повече от 1.5 млн. клиенти.

7500 продукта за дома ще могат да намерят клиентите на ИКЕА в първия магазин на веригата у нас и 326-и в света.

От 3 септември ще се разпространява каталогът на ИКЕА в 750-хиляден тираж. В него са представени над 3500 стоки, всяка с цена, която ще е в сила в продължение на една година - от 15 август 2011 до 15 август 2012 г. Целта е голяма част от клиентите ще направят своя избор предварително и няма да се лутат из огромния магазин.

ИКЕА се отличава и с изключително висок тираж на каталозите си (през 2006 г. те са отпечатани в тираж 160 млн екз.). Според някои изчисления през 2003 г. само Библията и книгите за Хари Потър са имали по-висок тираж.

Българският каталогът вече е пуснат онлайн на onlinecatalogue.ikea.com

Магазинът е организиран така, че да пазарувате сами. Избирате стоката си в мебелния салон, където може да я пипнете и разгледате. След това записвате артикула с неговия номер и цена върху специална фирмена бланка и се отправяте към залата за самообслужване или залата за аксесоари. Оттам си получавате покупката.

Според правилата на ИКЕА всяка стока може да бъде върната в рамките на 40 дни, ако не е използвана. Пари се връщат само ако тя е в оригиналната си опаковка. Ако целостта й е нарушена, ще получите ваучер, срещу който можете да купите друга стока. Не се приемат обратно разопакован текстил, растения, батерии и електрически крушки, както и продукти от зоната за намалени стоки.

ИКЕА е световноизвестна многонационална фирма, специализирана в сферата на търговията с домашно обзавеждане. Компанията е основана в Швеция от Ингвар Кампрад през 1943 г., когато самият той е едва на 17 г. Контролира се от нидерландската фондация Stichting Ingka Foundation

Днес ИКЕА е най-големият търговец на обзавеждане в света с 324 магазина в 38 държави, предимно в Европа. Най-големият филиал се намира в Стокхолм и заема площ от 55 200 кв. м., а най-малкият - в Оденсе, Дания и е с площ от 1500 кв. м.

За миналата година общата печалба на компанията е 23.8 млрд. евро (без данъците), а общо 699 млн. души са посетили магазините на компанията по целия свят.

ИКЕА е най-големият търговец на обзавеждане в света с 324 магазина в 38 държави. През 2010 г. оборотът на дружеството достигна 23.8 млрд. евро.