Бозов: Ромите гласуваха за мен, защото ходех в махалите

Независимият кандидат за кмет ще иска повторно преброяване на гласовете

"Не признавам изборния резултат и ще искам повторно преброяване, след като се запозная с протоколите от вота", това категорично изявление направи на пресконференция днес, кандидатът за кмет Христо Бозов, който изгуби на втори тур от конкурента си от ГЕРБ Иван Портних. Бозов увери, че не е предприемал никакви действия по посока купуване и продаване на гласове, а това, че е получил голяма част от вота в ромските махали той коментира така: "В периода на предизборната кампания направих срещи и установих, че в махалите има много проблеми. Хората не трябва да бъдат делени по етнически признак, безспорно трябва да се подхожда с отговорност към проблемите им и не споделям действията на Портних, който не се е срещал с тях. Не одобрявам едно такова високомерие и затова смятам, че са ме подкрепили в по-голяма степен. Трябва да се ходи при хората, да се говори и да се правят стъпки към решаването на проблемите".

В оказалия се прекалено тесен да побере всички журналисти офис, независимият кандидат, подкрепен от БСП, коментира, че екипът му, както и независими наблюдатели са констатирали множество нарушения на изборното законодателство в деня на балотажа. Днес щабът му очаква отговор от Общинската избирателна комисия на жалба за отворени и незапечатани чували, след края на изборния ден. Сигналът бил подаден от наблюдателка в очакване на пресконференция на ОИК в Спортна зала.

Според Бозов, 59 от протоколите на Секционни избирателни комисии са невалидни. От тях в 14 има технически грешки, които не могат да влияят на изборния резултат, но в останалите 45 има фрапантни нарушения. Тези констатации обаче не се основават на официалните протоколи, а са на базата на паралелното преброяване и информация от независими наблюдатели. Най-общо, грешките в протоколите, според Бозов, са свързани с несъответствия между подписалите се гласоподаватели, броя на бюлетините в урните и крайните резултати. Един от примерите за това бил протокол, според който в една от секциите са гласували 707 избиратели, намерените в урната бюлетини били 220, от които 116 били действителни, а крайният резултат бил 100 гласа за Христо Бозов и 116 - за Иван Портних. Според отпадналия от надпреварата за кмет, невалидните бюлетини са 1390 и той ще държи да бъдат проверени повторно, защото  това е сериозна цифра. Ще се иска и повторно броене на бюлетините за проверка на достоверните резултати.

На въпрос защо и предния понеделник не е дал пресконференция, след като и на първи тур чувалите са носени с частни коли и са намерени развързани, Бозов отговори, че сега са го установили, а снощи случайно имали представител, който чакал за пресконференцията на ОИК.

Иначе Бозов коментира, че е изгубил изборите заради опитите да бъде очернен в последната седмица от кампанията. Срещу него бил воден черен пиар от определени сили, на фона на позитивната му кампания. И макар пресконференцията му да бе забавена заради очакването да пристигне екипът на ТВ 7, той обвини в лъжи и инсинуации опонента си Иван Портних, както и определените като "негови приближени" – Янко Станев и Красен Кралев. Според Бозов, вчера Кралев подменил един от винилите му с друг, на който пишело "ДПС плюс БСП равно на Бозов". Независимият кандидат обвини още медийния експерт, че дължи на общината около 70 000 лв. за 2011 година.

По повод обвиненията на доц. Бозов Красен Кралев коментира: "Благодаря на доц. Бозов заради рекламата. Ласкае ме мисълта, че аз като PR специалист и екипът, който беше изпратен да работи във Варна, имаме такъв голям принос за успеха на новия кмет на Варна Иван Портних. Но понеже съм реалист и човек с голям опит в политическите кампании знам, че причините и заслугите за това са много повече и се дължат на много хора. Тук е мястото да кажа, че моята фирма за външна реклама не определя какво да има на билбордовете, с които разполагаме в града. Всички от тях, които по някакъв начин могат да бъдат свързани с предизборната кампания през последните 40 дни, са наети от политически субекти, фирми и частни лица, за което имаме надлежно регистрирани според закона договори.

Държа да отбележа, че щабът на доц. Бозов, нито коя да е от политическите сили, подкрепили кандидатурата му, никога не е била наш клиент в тази кампания, затова нямаме отношение към поставянето или махането на негови билбордове.

По отношение на черния PR - медиите на г-н Пеевски дадоха показно как се прави това, това не в последната седмица, а от самото начало на кампанията. Щастлив съм, че успяхме да парираме част от тези повсевместни атаки.

Колкото до моя дълг към Община Варна. Отговорът на това обвинение се намира на бюрото на г-н Бозов от периода му на временен кмет. Сред многото несвършени от него неща. Договорът на моята фирма за външна реклама с Община Варна, според който аз дължа наем за разположените на територията на града рекламни съоръжения - не за 2011, а за 2013-а година, така и не бе подписан – както от бившия кмет Кирил Йорданов, така и от временния му заместник – Христо Бозов. Парите ще бъдат преведени веднага след като юридическите ни отношения с Община Варна добият нормален юридически вид".