Ромите от Каменар напират към секциите

Мисия Варна

07-07-2013, 14:43

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

В извозването на избирателите участва и сив микробус

В двете избирателни секции в училището в село Каменар досега са гласували едва 60 човека. По списъци обаче избирателите са около 600 във всяка от тях. Мургавите избиратели са започнали да гласуват през последните 30 минути и сега цели фамилии прииждат към секциите, видя екип на ВарнаУтре. Според информация на местни хора, тук преди час са били Ерджан Себайтин, областен лидер на ДПС, и проф. Николай Джагаров, общински съветник от БСП.

Пред входа на училището непрекъснато спират коли, като шофьорите остават на местата си, а пътниците, обикновено по 5-6 души, слизат и влизат в секциите. Едната от колите е с българското знаме на антената. В извозването на избирателите участва и сив микробус, с добричка регистрация. В началото на офанзивата по гласуването в Каменар, около 14:15 часа, в секцията влезе и кметът на селото Светослав Райков, който е на този пост от 14 години. Той първоначално отрече тук да са идвали представители на политически сили, а след това заяви "Тук всички са от политически сили, идват хората, контролират наблюдателите и следят вота”.

Десетина коли и един микробус направиха по 3-4 курса през последния един час, извозвайки избиратели от ромската махала в Каменар към секциите в училището. След като пред сградата се появи полицейска кола, автомобилите с избиратели започнаха да спират на улицата над училището. Хората прекосяваха поляната, за да стигнат до сградата. Моторизираното гласуване продължава. То е ръководено от възрастен мъж, който седи на единия ъгъл на училището и говори на турски по телефона.

По-късно през деня от ГЕРБ сигнализираха ОИК  за ситуацията в Каменар. Те са предали списък със седем автомобила, извозващи избиратели от и към секции 370 и 450. Шест от автомобилите са с варненска регистрация, а един – с ТХ. Според подадените данни това са сив микробус VW, червено БВМ, Опел Астра – цвят бордо, червен Опел Корса, червен Опел Вектра, синьо Рено 19, син Голф. В сигнала са описани и регистрационните номера на колите.