"Кой е кмет на Варна" на път на спре изборите

Мисия Варна

16-05-2013, 19:10

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старият служебен кмет сменя новия, май (обновена)

Легитимен и.д. кмет трябва да подпише документите за провеждането на изборите на 30 юни

Решението на съда, с което се спира предварителното изпълнение на решението на Общинския съвет за встъпване в длъжност на арх. Димитър Николов като и.д. кмет на Варна е обжалваемо. Това коментира главният секретар на общината Михаил Куликов.

По-рано арх. Николов обясни, че ще се съобрази с решението на съда, с което кметуването му преди изтичане на срока за обжалване е обявено за нелегитимно, но проблем ще се окажат подписаните от него документи в 17-те дни в, които беше служебен градоначалник.

Друго тълкуване на казуса "Кой е кмет на Варна" направи обаче секретарят на община Варна Михаил Куликов след консултация с шефката на Административния съд Тинка Косева. Той обясни, че към настоящият момент не може да се твърди, че Бозов е и. д. кмет на Варна, защото не е изтекъл срокът за обжалване на решението на съда. Вероятно Общинския съвет ще го оспори, прогнозира Куликов. Той обаче не отчете, че в прессъобщението на съда, от по-рано изрично е посочено че "съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение от страна на Общински съвет Варна, независимо от последващи процесуални действия по касационното му обжалване". 

Междувременно секретарят на общината е спрял процеса по подписване на документи. "За момент съм спрял всичко за всеки случай и ще изчакаме утре решението на съда да дойде официално при нас. Ще го разгледаме и ще видим", каза Куликов. По думите му казусът с двамата служебни кметове може да спре частичните избори за градоначалник на Варна, който са насрочени за 30 юни. 

Той уточни, че до 20 май и.д. кметът трябва да подпише документацията за провеждането на частичния вот. Ако не се знае кой е кмет ще спираме изборите и пак няма да имаме кмет, каза Куликов.