Старият служебен кмет сменя новия, май (обновена)

Мисия Варна

16-05-2013, 16:27

Снимка:

© Varnautre.bg/Дарик

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Кой е кмет на Варна" на път на спре изборите

Новият кмет готов да се сменя със стария

Съдът отмени решението на Общинския съвет. Заповедите подписани от арх. Димитър Николов ще се окажат незакони

Административният съд отмени предварителното изпълнение на решението на Общински съвет на Варна, с което арх. Димитър Николов, заместник - кмет на община Варна е избран за временно изпълняващ длъжността кмет. 

На 29 април местният парламент взе три последователни решения - едното за отнемане на правомощията на предшественика му доц. Христо Бозов, който стана и.д. кмет след оставката на Кирил Йорданов, второ - за назначаване на Димитър Николов и трето - за предварително изпълнение на решението за назначаване на Николов, без да се спазва срока за обжалване. Сега съдът отменя третото решението за моменталното встъпване в длъжност на Николов. В същото време не отменя решението на градските депутати, с което бе освободен доц. Христо Бозов като и. д. кмет., нито това с което назначиха Николов. 

Съдът счита, че Общинския съвет е следвало да изложи в решенията конкретни мотиви за необходимостта от предварително изпълнение в съответствие с изискванията на закона. Липсата на конкретни основания и точни мотиви, налагащи допускане на предварителното изпълнение на административния акт води до неговата незаконосъобразност и неминуемо налага отмяна, се казва в прессъобщението на съда.

Съдът намира за уместно да отбележи, че с тази отмяна на решението съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение от страна на Общински съвет Варна, независимо от последващи процесуални действия по касационното му обжалване.

Делото по жалбата на Бозов против решението за неговото отстраняване ще бъде гледано по същество на 27 май. Тогава реално ще стане ясно дали той ще остане и.д. кмет или ще бъде заменен от Николов. 

"С отмяната на решението на съвета, за предварителното ми встъпване в длъжност без да се изчака срока за обжалване, остават в сила правомощията на доц. Бозов", коментира арх. Николов. По думите му той няма проблем с решението на съда. "Може да се окажат проблем обаче заповедите който съм подписвал в тези 17 дни", уточни той. Според него заради решението на съда, че е кметувал нелегитимно, вероятно ще се окажат такива и документите и заповедите, които е подписвал. 

"Не си спомянм да съм подписвал нещо, кой знае колко важно, само ежедневните неща, но все пак  това сигурно ще се окаже проблем", завърши арх. Николов. Доц. Бозов не беше открит за коментар. Според друго тълкуване пък Николов продължава да е кмет, защото решението на съда е обжалваемо, а срокът за обжалване не е изтекъл.