Военни хеликоптери превзеха Терапията

Мисия Варна

16-05-2013, 15:29

Снимка:

УМБАЛ "Св. Марина"

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първият у нас циклотрон вече работи във Варна

Хеликоптерната площадка на болницата вече ще се ползва за аварийно- спасителна дейност

Военни хеликоптери кръжат около болница "Св. Марина" и кацат на вертолетна й площадка. Хеликоптер на база "Чайка вече е осъществил няколко полета в различни часове на денонощието, съобщи за Varnautre.bg директорът на болницата доц. Жанета Георгиева. Тя уточни, че полетите са част от тренировъчен план, с който се тества болничната площадка за аварийно - спасителна дейност. Съоръжението вече ще се ползва от Гражданска отбрана и военните.

Хеликоптерната площадка на Терапията беше изградена специално за нуждите на болницата. На нея кацаха вертолети за доставят изотопи за ПЕТ-скенера в периода, в който варненското летище беше в ремонт. От болницата бяха принудени да изградят площадката, заради краткия период на разпад на изотопите и невъзможността да се транспортират бързо по друг начин, освен по въздух.

Със сдобиването на циклотрона, станал известен като мини ядрена централа, която вече на място произвежда изотопите за ПЕТ-скенера на "Св Марина", обаче необходимостта на болницата от площадката е изчезнала. "Съоръжението така или иначе вече изградено и се взе решение то да бъде ползвано за аварийно-спасителна дейност", обясни Неделчо Илиев, отговарящ за транспортните дейности в болничното заведение. По думите му в площадката са налети немалко пари и не е редно тя да остане неизползваема. Освен това няма друга хеликоптерна площадка наоколо, уточни той.

Първоначално площадката трябваше да бъде изградена на покрива на болницата, но конструкцията на сградата не позволи и затова я направихме, където се намира в момента, припомни Илиев. Съоръжението е в двора на болничното заведение, в зоната между сградата и местност Сотира.