Първият у нас циклотрон вече работи във Варна

Животът

30-03-2013, 13:47

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Досега парите от Здравната каса стигаха само за доставка на изотоп за изследването на ПЕТ-скенер

Единственият в България циклотрон беше открит днес в Унивесритетската болница във Варна от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. "Мини ядрената централа" ще произвежда изотопи, с които работи ПЕТ-скенера в болницата.

Варна беше първият град в България, в който преди 2 години заработи най-прецизната в света технология за качествени изследвания и ранно диагностициране на сериозни заболявания като онкологичните, Паркинсон, Алцхаймер. По-късно такъв ПЕТ-скенер заработи и в София. Циклотронът произвежда радиоизотопите, които се характеризират с излишък на енергия в ядрата си. Това води до спонтанно радиоактивно разпадане, при което ядрото излъчва гама-лъчи и/или други елементарни частици.

Досега изотопите за изследванията се доставяха със самолет и хеликоптер от Австрия и Унгария. Това значително оскъпяваше изследването и отпусканите от здравната каса пари едва покриваха само транспорта. Освен това поради бързото си разпадане по пътя изотопът намаляваше свойствата си и с една доза е правеха излседвания на много по-малко нуждаещи се. 

Циклотронът във Варна е закупен със средства на болницата. 18 млн. лева пък спечели УМБАЛ "Св. Марина" за построяване на модерна онкоклиника. В нея ще заработи и линейният ускорител, закупен с 5 млн. лева от държавния бюджет. Във Варна вече пристигнаха специалистите, които ще работят с модерната апаратура, с която в града вече ще се предлагат всички модерни технологии за лечение на рак, познати в света.

Засега циклотронът ще работи само за нуждите на ПЕТ-скенера във Варна. Продължават обсъжданията на методиката, по която сега се финансират болниците, и очаквам тя ще бъде променена, заяви във Варна министърът на здравеопазването. Това ще стане ясно след серия от работни срещи с представители на лекарския съюз и на пациентски организации, които започват във вторник. Министър Петров обеща да "упражни цялото си влияние, за да се реши въпросът с инвитро процедурите с НЗОК".

Относно възможните негативни реакции на фармацевтите той допълни, че ще се проведат срещи и ще се прецени къде могат да се срещнат интересите на пациентите и фармацевтите.