Над 1 млн. лв. нужни за канализацията под пешеходния ринг

Ремонтите започват до две седмици след подписването на договора, Европа не ни дава пари за отводнителна система на площада

Изграждането на отводнителна система под основната част от пешеходния ринг в морската столица е последната спънка в старта на така чакания от варненци проект за модернизация на централната градска част. Причината подмяната на канализацията на площад "Независимост", бул. "Княз Борис I" и ул. "Русе" да не се плаща с европари е, че подобно финансиране е недопустимо по Приоритетна ос 1 за устойчиво и интегрирано граско развитие. Това стана ясно на заседанието на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към местния парламент.

Затова, преди да започне реализацията не ремонтните дейности остава само градският парламент на Варна да отпусне от бюджета си за тази година необходимите 1,04 млн. лв. за канализацията, както и гласуваното вече 5-процентно съфинансиране по европроекта в размер на малко над 250 хил. лв.

Ако на сесия на Съвета парите бъдат отпуснати, ще трябва да се изчака двуседмичният срок за обжалване и ще се подпише договорът, след което дългочаканият ремонт може да започне обясниха от кметската администрация.

На заседанието на комисията бе дадено и положително становище на предложението, от общинските бюджети за тази и за идната година да се отделят още 173 594 лв. за съфинансиране и малко над 72 хил. лв. за подмяна на канализацията под допълнителните обекти на пешеходния ринг.

Общият бюджет на проекта за основния обект възлиза на 6,04 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е почти 4,75 млн. лв. С тях трябва да бъде реконструирано карето - Градска градина  - площад "Независимост" - бул. "Княз Борис I"  - ул. "Русе". Бюджетът на проектите за допълнителните обекти е с общ размер 3,56 млн.  лв., от които Европа ни дава 3,314 млн. лв. Те са необходими за преобразяването на части от булевардите "Сливница" и "Княз Борис I" и улиците "Петко Каравелов", "Стефан Караджа", "Славянска", "Преслав", "Хан Аспарух", "Одесос", "Сан Стефано" и "Граф Игнатиев".