Търсят строител за новата пешеходна зона

Министри обсъждат съдбата на Дупката

Процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на новата пешеходна зона във Варна ще бъде обявена до края на седмицата. Това съобщи за ВарнаУтре зам.-председателят на общинския съвет Иван Портних. В последните работни дни на 2012 година е издадено и разрешителното за строеж, което е съгласувано с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Междувременно във вторник в Министерството на културата беше обсъден проектът „Античен културно-информационен и рекреационен комплекс „Одесос” в гр. Варна”. В работната среща участваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител на Варна Коста Базитов. В хода на разговора бяха набелязани стъпки за техническа подготовка и осъществяване на проекта, с който се цели благоустрояване и експониране на площадното пространство в центъра на Варна, съобщават от Министерството на културата.

Проектът предвижда експониране на артефакти от древната история на града в пословичната Дупка в центъра на града, която вместо в ЦУМ да се превърне в част от пешеходния ринг на града. Частите от крепостната стена на античния Одесос в нея ще бъдат ествествена среда за експонатите, които ще бъдат подредени от археолозите. За реализацията на проекта правителството преговаря с пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който заедно с общината е собственик на Дупката.

Каква ще бъде Варна на 31 декември 2013 г., коя е морската столица, кой кой е в ГЕРБ-Варна четете в интервю с Иван Портних