Мъжът с камерата: Напъхали са ми думи в устата във видеото с Пламен

Мисия Варна

14-03-2013, 15:40

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautrе

Всичко от Автора

Още по Темата:

Появи се видео, в което мъж с камера кара Пламен да вика срещу ТИМ

Казах му на ухо, че ТИМ са проблем, но не съм го карал да вика насила срещу тях, коментира Теодор Николов

"Лъжа е, че съм насъсквал Пламен да вика срещу ТИМ. Нарочно е тази атака срещу мен, защото много хора са ядосани на моята камера. Видеото с Пламен е автентично, но аудиото е манипулирано". Това заяви пред Блиц Теодор Николов - мъжът, който на клипа се обръща към Пламен Горанов с думите: "...Чуваш ли, бе! Отиди им кажи да скандират долу ТИМ, бе".

Клипове с пълното изказване на Пламен Горанов на протестите във Варна се разпространява от вчера в социалната мрежа. На кадрите се вижда, че словата на Пламен, с които той посочва ТИМ като главен виновник за проблемите във Варна и увлича хората да викат против групировката, не са спонтанни. От видеото става ясно, че Пламен е накаран от Теодор – един от най-екзалтираните противници на ТИМ, да се върне на трибуната, след като е приключил с изказването си и да призове за скандиране срещу групировката.

"Не съм карал насила Пламен да се качва на трибуната и да вика срещу ТИМ. Няма спор, че съм до него и си говорим, но аз просто му казах на ухо, че не само Киро е проблем, ами ТИМ е по-големият проблем на Варна, защото всички в града са роби на ТИМ", твърди явно притесненият Николов, който цял месец вика по улиците на Варна срещу ТИМ и призовава останалите протестиращи към същото.

Той твърди, че съвсем нарочно някой му е напъхал думите в устата. "Аз се занимавам със снимане и много добре знам как стават тези неща. Звукът е изчистен и са насложени мои думи във видеото. Няма как аз да накарам някой насила да скандира. Видях Пламен, че и без това имаше плакат, на който пишеше: "Кочинката на Киро - Охранвана от ТИМ" и затова говорих с него. Не му плащам, за да вика!", оправдава се Теодор.

Той не крие, че е явен противник на ТИМ и "се радва, когато всеки вика срещу тях и ги изкарва на светло". Николов е автор на няколко филма от протестите, чиято явно насоченост е основно срещу ТИМ.

На видеото е хваната и архитект Калина Павлова, която също е една от най-заклетите противници на групировката. На кадрите се вижда как тя е насочила мобилен телефон към Пламен и е в непосредствена близост до Теодор, в момента, в който той започва да насъсква Горанов. Павлова заяви, че не си спомня какво са си казали двамата мъже и освен това не е правила запис, а само снимки.

"Снимах плаката на Пламен – за "кочинката на Киро, охранвана от ТИМ". Точните думи, понеже не съм гледала записа, не съм ги чула. Категорично не съм съгласна, че Теодор е провокирал Пламен. На протестите хората си комуникират, дават си предложения и нищо повече. Предложението на Теодор е Пламен да се изкаже за целия си плакат, което той веднага е приел и направил - не е нищо различно между целия диалог между хората на протестите". Така възприема Калина Павлова ситуацията с новата гледна точка от видеото.

Според нея, като провокация на протестите биха могли да бъдат окачествени други ситуации, като разбития нос на единия от протестиращите, късането на плакати, отнемането на микрофона на протестиращи с насилие и т. н. "Това е провокиране на безредици”, категорична е Павлова. На въпрос, как би окачествила насъскването в конкретния случай: "Долу ТИМ!", тя обясни, че това е предложение за скандиране, както е имало и други предложения като "Долу мафията!", например.