Делото за Лора пак влиза в съда

Животът

13-03-2013, 10:15

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак условна за убиеца на Лора

На 6 декември миналата година Деян Станчев получи 2 години условна присъда

Делото за смъртта на 20-годишната Лора, която загина на пешеходна пътека във Варна на 17 юли 2011 г.,  отива на втора съдебна инстанция.
На 6 декември миналата година Варненският окръжен съд присъди на Деян Станчев 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи с 4 годишен изпитателен срок. Съдът лиши Станчев от правото да управлява МПС за срок от 2 години и го оправда по обвинението да се е движил с несъобразена скорост.

Това наказателно дело веднъж бе върнато от Върховния касационен съд във Варненския окръжен съд за ново разглеждане и то премина при условия, регламентирани в Наказателно -процесуалния кодекс: без да се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Станчев не оспорва факта, че е превишил скоростта, както и че ударът по момичето е настъпил след първата крачка на Лора върху пешеходната пътека. За това свидетелстват и показанията на младежите, които са били с нея, но за разлика от пострадалото момиче, те са възприели шумния мотор и не са предприели преминаване по пешеходната пътека. Пред първата съдебна инстанция Деян се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство и разказа, че се е движил с 50 км/ч.

Според него, секунди преди удара е предприел изпреварване на таксиметров автомобил и намирайки се плътно в лявата част на пътното платно, на приблизително 5-10 метра напред забелязал силует, но не успял да задейства спирачките на мотоциклета. Последвал удар, след който първите му спомени са в болницата. Скоростта на мотоциклета в различните участъци на пътя, изследвани от експертизата е била от 85,97 и до 104 км/ч. Според вещите лица, независимо от скоростта, с която се е движила Хондата, дори и при твърдяната от Деян скорост от 50 км/ч, сблъсъкът с момичето, което е направило само една крачка към пешеходната пътека е бил неизбежен. Времето за реакция на Лора е било много по-малко от възможността на водача да реагира.
На утрешното заседание Варненският апелативен съд ще се произнесе по отношение на искането за назначаване на нова 5-на експертиза. Ако бъде даден ход на делото втората съдебна инстанция ще изслуша протеста на прокуратурата, която настоява за ефективно наказание на подсъдимия.

Жалба срещу условната присъда на Деян Станчев се подали и родителите на загиналото момиче, които са конституирани като частни обвинители. Подсъдимият Станчев също е подал жалба срещу постановената от Варненския окръжен съд присъда. Заседанието ще започне в 9,00 часа в залата на Апелативен съд Варна.