Потвърдено: 5 дни арест за Мартин Демирев

21-годишният Мартин бе задържан в неделя в края на протеста на ул. Девня

Варненският окръжен съд потвърди наказанието от 5 дни арест за Мартин Демирев, което той получи от районния съд. Не беше уважена жалбата на Мартин, който настояваше делото да се върне на първата съдебна инстанция или да се намали размерът на наложеното административно наказание, защото действал в условията на неизбежна самоотбрана.

"Действията му имат провокативна цел в края на една мирна демонстрация", отсече съдът и припомня, че присъствието на подобна публична проява с газов спрей е забранено и от Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Припомняме, че на финала на протеста в понеделник, Демирев със спрей напръска в лицето Иван Петров, решил, че е ченге. Част от струята попаднала и върху лицето на друг човек.

"Това е предизвикало сериозна суматоха, последствията от която са били непредвидими констатират и двете съдебни инстанции. Единствено своевременната намеса на органите на МВР е предотвратила ескалирането на напрежението, което от своя страна би компрометирало първоначалните цели на протеста", посочват от пресслужбата на съда.

Решението на ВОС, с което бе потвърдено административното наказание 5 дни "задържане в поделенията на МВР" за Мартин Демирев е окончателно и не подлежи на обжалване.