БСП пак предаде виладжиите от Евксиноград

Новото зониране остава, червените вече са гласували "за"

Предложение да бъде преразгледано решението на Общинския съвет за новото зониране на Варна внесоха в края на януари от БСП.

"По повод, приетите корекции към втора зона да се причислят Евксиноград и "Долна Трака" и към четвърта зона - "Прибой", кв. "Аспарухово" и кв. "Галата", считаме че в решението е скрито повишаване на местните данъци и такси в райони, в които няма изградена адекватна надземна и подземна инфраструктура", аргументират се "червените" в местния парламент на Варна.
Като мотиви те изтъкват още, че много често в тези райони хората сами изграждат канализация, трафопостове и плащат собствените средства за кабелите за електрозахранване. "Направената корекция вдига данъците на варненци живеещи в тези райони, които така или иначе със собствени средства са финансирали голяма част от инфраструктурата, което е задължение на община Варна", пише още в искането.

Предложението на червените дойде след като засегнатите от новите зони варненци организираха протести пред Общината. Съветниците от БСП веднага застанаха зад недоволството им, като заявиха, че са против решението и дори били напуснали залата при гласуването му през декември.

Справка с протокола от пленарното заседание обаче показва, че със "за" са гласували 6 от общо 8 съветници от БСП. нямало е нито един "против" или дори "въздържал се". Отсъстващите двама са били Борислав Гуцанов и проф. Николай Джагаров.

Днес протоколът беше показан по време на заседание на комисията по "Финанси и бюджет", която трябваше да вкара в дневния ред на предстоящата сесия преразглеждането на решението. Според Валентина Софрониева от ГЕРБ няма основания за прегласуване след като БСП ясно са показали позицията си през декември."Не можем да гласуваме предложение, когато дори вносителят, а и който и да е от неговата група в Общинския съвет, не е намерил за добре да присъства на обсъждането", заяви Владимир Тонев от "Нашият град".
"Несериозно е партия-столетница да предложи нещо, а да няма нито един представител при обсъждането му. Тогава яхнали една вълна, сега яхнали друга. Играчката с популизма е полезна, но не когато се решава бюджетът на Варна. От озверяването за власт се раждат недоносчета. На Варна й трябват милиони за преасфалтиране. А с див популизъм, с лозунги бюджет, икономика на Община Варна не се прави. Докато протестираха, на тези хора им беше обябснено, че при попълването на декларацията за данъка за имота ще трябва да отбележат в квадратчетата имат ли път, имат ли канализация и т.н. И така не плащат, за нещо, което не ползват. И на повечето се оказа, че не им се вдига данъкът", изказа се и Янко Станев от СДС-Да.