Общината вдигна данъка на държавата за двореца в Евксиноград

Много е интересно как Министерски съвет ще реагира на новото зониране за данък сгради и такса смет във Варна

Новото зониране във Варна, което Общинския съвет прие ще вдигне данъка и на резиденцията в Евксиноград, който се плаща от държавата. "Много е интересно как Министерския съвет ще реагира на новото зониране за данък сгради и такса смет във Варна, особено в местността Евксиноград, където е собственик на едноименната резиденция. Отправил съм питане до Министерския съвет и очаквам отговора на компетентните отдели", коментира адвокат Константин Парчев.

Според юристът решението за новото зониране по същество ще доведе до повишаване на местните данъци и такси. "Определени среди в Общинския съвет във Варна правят опити спекулативно да правят корекции в параметрите залегнали в бюджета, посредством палиативни мерки",твърди той. Според адвокат Парчев това решение следва да се ревизира, тъй като община Варна не е в състояние да предостави съответните административни услуги, които възмездно дължи на гражданите си – инфраструктура, канализация, извозване на битова смет и прочие.

Решението е взето "на тъмно", без предварително обществено обсъждане, без ясно посочени критерии за това как и в какви срокове набираните средства ще бъдат влагани в изпълнение задълженията на общината.

Гражданите, според адвокат Парчев, могат да са спокойни, тъй като топката е в общината – при евентуално неплащане на местния данък и таксите смет, дори и след извършване на ревизия на задължените лица, те могат да обжалват ревизионните актове, а общината трудно би доказала как точно е изпълнила задълженията си по предоставянето на съответната административна услуга.

Пред Административния съд – Варна, има десетки висящи подобни спорове от подобно естество, особено за районите с така нареченото организирано сметосъбиране, като Западна промишлена зона.  Търговци и собственици на обекти плащат такса смет, а срещу нея общината е длъжна да извозва боклука. Тя обаче не го прави и търговците сключват договори със сметоизвозващи фирми. 

Срещу новото зониране и респективно по-високите данък сгради и такса смет вече се събира подписка от жителите в засегнатите райони. Срещу новите данъци се обявиха и съветниците от БСП във Варна.