Техническият се сдоби с „цял” виртуален кораб

Мисия Варна

04-12-2012, 22:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път: Бъдещи капитани учат варненския фарватер

В Техническия университет беше открит новият тренажорен комплекс за корабни механици в ТУ-Варна

„Вече имаме цял кораб – мостик, машинно, какво повече ни трябва?” Тази шега вървеше днес по коридорите на Техническия университет след като там беше открит новият тренажорен комплекс за корабни механици в ТУ-Варна
 
Той е оборудван със симулатор за корабни механици тип VSTEP и е с обща площ над 100 кв.м. Тренажорът има изключително важно значение при обучението на студентите от специалност “Корабни машини и механизми”. Ще бъде използван още и за изследователска дейност на докторанти, както и за практическо обучение на действащи корабни механици. Тук ще се провеждат и изследвания на измененията на работните параметри при различни режими и аварийни ситуации на корабното енергетично оборудване.


Тренажорът има 7 работни места – всяко обзаведено с по два монитора и компютри, които са включени в локална и интернет мрежа, мултимедиен проектор, видеокамери, съгласно стандарта на Изпълнителна агенция “Морска администрация”.
В тренажорния комплекс ще се симулира работата на корабен пропулсивен комплекс, на главен корабен ДВГ с турбокомпресорни агрегати и системите към него, както и на корабна електростанция (състояща се от 3 дизелгенератора, утилизационен паротурбинен генератор, валогенератор, авариен дизелгенератор), на хладилни, климатични, въздушно-компресорни, помпени системи и инсталации, на общокорабни системи (противопожарни, баластни, сгъстен въздух, специални системи при танкери и др.). В симулатора фабрично са заложени 6 сценария, като преподавателите и докторантите на Техническия университет ще добавят към тях нови, програмирани във ВУЗ-а, отговарящи на реални ситуации, с които се сблъскват българските екипажи.


Новият тренажорен комплекс за корабни механици е свързан с наскоро открития навигационен тренажорен комплекс към катедра „Корабоводене”, което позволява пълна симулация на взаимната връзка Команден мостик - Машинно отделение. Сертифициран е за учебен клас С, което удовлетворява изискванията за обучение на Изпълнителната агенция “Морска администрация”. По отношение на програмното обезпечение той отговаря на клас А, а в хардуерен аспект по някои изисквания и на класове В и А, което ще бъде предпоставка за бъдещото му развитие в технологично отношение за получаване на сертификат клас А.