За първи път: Бъдещи капитани учат варненския фарватер

Мисия Варна

03-10-2012, 15:52

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Учени от Техническия университет доразвиват  новия  многофункционален навигационен тренажор, купен от Холандия

Единственият в света навигационен тренажор за обучение на капитани, в който е заложен фарватерът на Варненското пристанище,

беше открит днес в Техническия университет във Варна.

„Покорихме едно ново ниво в обучението на морските кадри.  Този тренажор отговаря на най-високите критерии на Международната морска организация”, заяви ректорът на ТУ-Варна проф. Овид Фархи.

Уникалният мултифункционален навигационен тренажорен център на ТУ–Варна е плод на серия от иновативни решения, съществена част от които е създадена от екипа с ръководител доц. д-р инж. Михаил Щерев - кап. Андрей Станев и кап. Онник Мердинян.

Доставката на два NAUTIS тренажора за мостик и зали, оборудвани с десктоп навигационни тренажори, тренажори за машинното отделение и тренажор за действие при бедствия, аварии и катастрофи, беше възложено на холандската фирма VSTEP.  Целият хардуер и мостиците обаче са изработени от български подизпълнител, а цялото производство е базирано във Варна.

Новото оборудване включва NAUTIS 360° клас “А” Full HD тренажор за мостик (пълна мисия) и NAUTIS 120° тренажор за мостик, както и тренажорна зала с 6 NAUTIS десктоп станции. Всеки тренажор за мостик и десктоп станция могат да бъдат използвани в общи и специализирани сфери на обучение като управление на кораба, избягване на сблъсък, ECDIS, Radar/ARPA, AIS, ехолот и други средства за навигация.

За разлика от досега използваните в България тренажори, които учат бъдещите капитани да управляват кораби в най-големите световни пристанища, новият симулатор на Техническия университет разполага и с уникален софтуер, позволяващ тренировки за навигация във Варненското пристанище през канала до Варна-запад.  Сътрудничеството с холандската фирма за ноу-хау предостави на ТУ-Варна уникалната възможност според потребностите да се конфигурират или заявяват различни пристанища.  За обучението в ТУ-Варна VSTEP включи и други специфични райони като  Босфора и Дарданелите. Предстои проектирането на бургаския порт.

Уникалната виртуална разработка на варненския фарватер е дело на кап. Андрей Станев. „Нашият тренажор е отворена система.  Той не е купен готов и се развива непрекъснато. Още при програмирането му бяха заложени и най-малките детайли, от които бъдещите навигатори биха имали нужда”, обясни той.
Благодарение на програмата новата лаборатория в ТУ вече изпълнява задачи на Морска администрация като например да изследва какви по размер кораби могат да преминават покрай танкер, акостирал на нефтеното пристанище. Въпросът, включващ не просто ширината и дълбочината на канала, но и теченията и потенциалните потоци вода при разминаването, е от съществено значение за работата на варненската корабостроителница.

Новият тренажор е мултифункционален и освен виртуални кораби включва и виртуални хеликоптери, виртуални пристанища. В симулатора са заложени и навигационните системи на легендарните пасажери "Куин Мери 2" и "Куин Елизабет".

Новият тренажор ще бъде използван както за обучение на студентите по корабоводене в ТУ, така и за квалификация на вече действащи капитани. С наличието на пълен комплект тренажори от десктоп инструктор до тренажор за пълни мисии, NAUTIS изпълняват изискванията на морския бизнес за обучение съгласно най-новите предписания на STCW. При свободни часове в графика на тренажора от него ще могат да се възползват и варненци, които искат да усетят какво е да управляваш голям кораб или яхта.

Пьотр ван Шотхорст, Директор на VSTEP: “VSTEP е горд да бъде избран от такъв престижен университет, за да достави всички тренажори за неговия нов тренажорен център. Договорът включва не само доставката на тренажори, но също така активно сътрудничество, тъй като ТУ-Варна ще предостави всички данни, за да ни помогне при моделирането на нови пристанища и кораби и тяхното всеобхватно тестване. Тренажорният център на Варна ще действа като център по морска симулация за региона, привличайки солидно внимание от морската индустрия. Тази първа поръчка е начало на дългосрочно партнъорство.”

Митко Александров, помощник ректор, ТУ-Варна: “Осъществихме мащабно проучване на най-усъвършенстваните морски тренажори на пазара и избрахме NAUTIS заради високото му качество, улеснена употреба, гъвкавост и финансова ефективност. Софтуерните средства, удобни за ползване от потребителя, осигурени от VSTEP, ще позволят на нашите студенти и преподаватели не само да станат добри мореплаватели, но и корабни архитекти, инженери по хидродинамика и хидрографи. Започнахме от 50 000 лева при оборудването на този тренажорен център. Сега инвестицията ни е на път да стане 700 000 лева.”