В "Градски транспорт" по-високи заплати, ама друг път

Бордът на дружеството упълномощен да подпише анекс към сега съществуващия колективен трудов договор

Повишенията на заплатите и коледните бонуси за служителите на общинския превозвач "Градски транспорт" остават мираж. Това стана ясно от заседанието на комисията по транспорт към градския парламент на Варна. Съветниците взеха решение да упълномощят борда на дружеството и изпълнителния директор да подпишат анекс към сега съществуващия колективен трудов договор, който изтича на 1 декември

"Нямаме време да подготвяме нов колективен договор и затова възлагаме на ръководното тяло на дружеството да преговаря със синдикатите и да подпише анекс към сега съществуващия", обяви председателят на комисията Иван Луков. По думите му след Нова година може би ще се подпише нов колективен договор, но това зависело от няколко фактора.

"Първо ще се изчакат новите изисквания за увеличението на осигурителната ставка, както и приемането на бюджета на общината за 2013 г., за да видим колко ще е дотацията за пенсионерските карти и чак тогава ще стане ясно с какви средства разполага "Градски транспорт", обясни Луков. Едва тогава щяло да може да се преговаря за нов колективен договор с повече благини за работниците. 

В сегашния си вид колективния трудов договор в "Градски транспорт" осигурява 8 лв. за храна дневно и 60 лв. ваучери също за храна месечно. "Останалите неща са при финансова възможност", каза изпълнителният директор на дружеството Веселин Михайлов. По думите му заплатите на работниците се изплащали редовно между 15 и 20 число на месеца и няма забавяния. 

Дали синдикатите ще се съгласят на анекс към стария договор тепърва ще стане ясно. Само преди две седмици те започнаха битка за повече пари и права. Профсъюзните деятели поискаха 300 лв. коледен бонус плюс повишения на заплатите на всички работещи.