Кметът на "Одесос": Все повече от документите и услугите вече са електронни

Въвели сме механизъм за обратна връзка с жителите на района и си извличаме поуки, казва Георги Недев

Днес централният варненски район „Одесос” отбелязва за първи път своя празник. денят 23-и октомври бе избран с решение на Общинския съвет. На тази дата през 1878 година последните турски части напускат града. Същия ден Варненският губернатор Павел Баумгартен издава приказ №15 и така поставя началото на гражданското самоуправление. По този повод разговаряме с кмета на централния варненски район г-н Георги Недев.

- Г-н Недев, какво заварихте преди близо година, когато поехте поста?

- Заварих една много добре работеща администрация, заварих и проблеми, чието решаване не е еднократен акт и изисква по-дългосрочни действия във времето.

- Кое се управлява по-трудно - централен или краен район?
- Естествено централният район, който е лицето и духът на града. Това изисква по-специфични грижи и отговорността е по-голяма.

- Кои са тези специфични за района проблеми и грижи?

- Общинската администрация в район „Одесос” има отговорности по поддържане и развитие на територия с обща площ от 7110 дка. Районът е централен и e с най-голяма концентрация на икономически дейности. Тук са офисите на голям брой фирми, банки, аптеки, магазини, държавни институции. Паркирането на личните моторни превозни средства на работещите в учрежденията и институциите и тези на гражданите, влошава показателите за запрашаемост и вредности и създава трудности за поддържане чистотата на територията, което е основно предизвикателство пред администрацията. 
В района има и най-висока концентрация на населението на единица площ спрямо останалите райони на община Варна. Територията е системно усвоявана и няма терени за нови бизнес или производствени дейности. Големият брой съсобственици на частните недвижими имоти създава проблеми за градоустройственото развитие от една страна, и от друга при предоставянето на технически услуги на физически и юридически лица от сектор „Устройство на територията”. Имаме територии със социално икономически и градоустройствени проблеми - 9, 10, 11 и 12 подрайони. Там, особено в 12 подрайон, има концентрирано ромско население и поддръжката на територията по отношение на инфраструктура е поредното предизвикателство пред администрацията. Нерешени градоустройствени проблеми са улиците без водоснабдяване и канализация („Пробуда”, „Крайезерна”, част от „Наум”), както и улици с налична канализация, която не е в състояние да поеме увеличени обеми отпадни води, вследствие на ускореното застрояване. Силно изразени обществени функции имат бул.”Мария Луиза”, „Съборни”, ул.”Преслав” и площадите „Славейков”, „Независимост”, „Св. Св. Кирил и Методи” и други. На тях са съсредоточени 68 процента от обществените сгради, което създава сериозен проблем с достъпа до сградите и паркирането край тях. Решаването на проблема също е едно от основните предизвикателства пред общинската администрация в района.

- Има ли специално отношение от голямата Община към централния район и трябва ли да има?
- Досегашната ни съвместна работа с община Варна показва, че между районите има равнопоставеност и не се забелязва по-специално отношение към някой от тях.

- Ще има ли бараки, загрозяващи централната градска част?
- Тук мога да ви отговоря съвсем кратко. Всички временни преместваеми обекти по ЗУТ , или т.нар. бараки, са разположени на места по схема, одобрена от главния архитект на града.

- По отношение на архитектурния облик на центъра и на града изобщо, смятате ли, че е постижима идеята на министър Лиляна Павлова за уеднаквяване на сградите и не е ли изпуснат моментът за това?

- Намирам идеята на министър Павлова за постижима в едно по-далечно бъдеще, а колкото до момента - както се казва: всеки дълъг път започва с първата малка крачка.

- Какви ще са приоритетите в работата Ви?

- Основните приоритети се обуславят от правомощията, които са делегирани на кметовете на райони в Община Варна и свързаните с тях отговорности. Две са основните групи отговорности: в областта на административното обслужване на физически и юридически лица и в областта на контролните дейности - в секторите екология, устройство на територията и обществен ред и контрол. Цел и основен приоритет на общинската администрация в район „Одесос” са подобряване качеството на обслужване на клиентите чрез спазването на етичния кодекс от служителите, упражняване на системен сроков контрол, организиране на анкети за мнението на потребителите на услуги и след анализ на резултатите, предлагане на решения за подобряване. Едно от решенията за подобряване на процеса е създаването на електронни документи на съществуващите хартиени и изграждане на бази данни, които да се ползват в бъдеще за предоставяне на услуги по електронен път.

Приоритетите ни в сектор екология са няколко. Това са поддържането на зелените площи и изграждане на нови градски зелени зони, регулярното събиране и извозване на битовите отпадъци и недопускане на микросметища, поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване. В този сектор приоритет е и регулярна обработка на короните на дърветата по уличната мрежа на района. Ръководството на района желае обработката (кастренето) да се извършва изцяло по улиците, а не на отделни дървета с цел да се избегне влизането в една и съща улица за няколко години напред. Приоритет е и почистването поне два пъти на дъждо-приемните шахти по улиците на района. В сектор „Устройство на територията” водещо е прилагането на вече официално приетия Общ устройствен план на Варна, одобрен през септември 2012 г. от Министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и изготвянето на Подробен устройствен план за централна градска част на Варна. Приоритети в сектор „Обществен ред и контрол” са вземането на своевременни мерки за предотвратяване, недопускане и констатиране на незаконно строителство или незаконосъобразно ползване на строежи на територията на района, както и спазване на условията за провеждане на търговска дейност, съобразно издадените разрешения за временни преместваеми обекти за търговия на територията на района. 

Ръководството на района популяризира приоритетите на администрацията в района чрез огласяване на политиката по качеството, на сравнителни анализи за етапите на административното обслужване, на резултатите от вътрешни и външни одити на сайта на района www.odesos.bg, за да повишим доверието на гражданите към дейността на администрацията.

Внедрената преди години система за качество ISO 9001: 2008 се спазва стриктно, което дава резултати, видно и от последния външен одит. Този стандарт за качество е за нас инструмент за непрекъснато усъвършенстване на дейността. Въвели сме механизъм за обратна връзка от клиента и си извличаме поуки. Осигурили сме пълна информация за извършваните услуги. Според системата за годишна самооценка на обслужването в администрацията, основана на Европейската обща рамка за оценка, сме на първо място сред 35 районни администрации. Използваме различни канали за обратна връзка - Интернет страница, горещ телефон, анкети, фейсбук страница, т.е принципът ни е открито общуване и пълна информация. Но винаги има нещо, което може да се направи, за да станат нещата още по-бързо и качествено. Голямо предизвикателство е интернет обслужването, но това ще стане, когато стане факт е-правителството и въведем и е-банкирането.

- Какви са най-честите оплаквания, с които идват при Вас гражданите?

- Много са жалбите, засягащи незаконното строителство, но в много от случаите става дума за междусъседски конфликти. Резитбите на дървета също са обект на сигнали и жалби на гражданите. Напоследък, докато вървеше дългата процедура за избор на фирма-контрагент на община Варна за поддържане на уличното осветление, хората масово се жалваха от липсата на осветление. Вече има избрана фирма, въпрос на дни е да изтече законоустановеният срок за обжалване и всички жалби и сигнали ще им бъдат предадени за незабавно действие. Сериозен е въпросът с изкърпването и асфалтирането, което също предизвиква известно недоволство на гражданите. Там се работи усилено, в момента вървят ремонти по списък, изготвен от нашата администрация  и одобрен от ОП „Инвестиционна политика”.

- Планира ли се изграждането на детски площадки?

- Нова не, но ресорните служители в района след оглед изготвиха списък-предложение до Община Варна за основен ремонт на 20 детски площадки, което би ги направило на практика нови. Съгласно Наредба №1 от 2009 г на МРРБ за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, до края на 2012 г. всички открити детски площадки трябва да бъдат приведени към европейските стандарти, което ще рече, че трябва да бъдат ремонтирани и обновени. Със заповед на кмета Кирил Йорданов и на основание тази наредба на нашите служители е вменен периодичният контрол по безопасността и състоянието на площадките. На всеки три месеца ние пращаме в Община Варна доклад за състояние на съоръженията.

- Обмислят ли се площадки за разходки на кучета в района? Кои са най-подходящите места за това?

- Регистрираните от собственици на кучета домашни любимци към месец септември 2012 г. са 816 броя. Досега в района имаше обособена една такава площадка - в градинката на ул. „Черни връх” (до читалище „Хр. Ботев”). Тя запазва предназначението си. Направихме още три предложения, от които беше одобрено това за бул. „Вл. Варненчик” бл. 40. С обособяването на площадка за кучета точно на това място на практика решаваме още един проблем. В момента там има нелегален битак и многобройни оплаквания на хората, живеещи там. С изграждането на площадката за разходка на кучета, реагираме и на тези оплаквания.