Христо Христов: Трябва да има резултат, а не да преливаме от пусто в празно

Мисия Варна

10-10-2012, 16:15

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Интервю с кмета на „Младост“ два дни преди празника на района -12 октомври. За изминалата година, за онова, което предстои, за делниците на един кмет и празниците на един район

- Г-н Христов, с какви чувства поглеждате назад към изминалата почти една година от началото на мандата Ви като кмет на район „Младост”?

- Една година е и много, и малко. Най-важното: успях да създам екип, на който не просто мога да разчитам - в известна степен ние заедно управляваме динамичните процеси, свързани както с работата на администрацията, така и с проектите за развитието на „Младост“. Свършихме доста работа и резултатите се виждат с просто око и по улиците на района. Разбира се, има още много какво да се желае и да се прави, включително и на организационно ниво. Но ви уверявам, че няма проблем, който да е в компетенциите на районната администрация, да e зависел от нас и да не сме го решили. Всеки кмет иска най-доброто за своя район. Не винаги обаче желанието отговаря на финансовите възможности на Община Варна. Когато станах кмет, амбицията ми беше хората да са доволни от това, че живеят в „Младост“. Сега съм още по-амбициран, защото вече година живея с проблемите им и съм съпричастен на желанието да направим нашия района №1 във всяко едно отношение.

През изминалите 11 месеца не веднъж съм правил равносметка. Понякога всеки ден. Често изводът от тази равносметка се повтаря. Благодаря на хората от „Младост“, които открито поставят проблеми. И особено благодаря на онези, които предлагат и решение. Без екипа от професионалисти, с който работя, и без синхронизираните действия с Община Варна, районът щеше да има повече минуси, отколкото плюсове. Като бивш учител бих поставил оценка „Много добър“ на съвместната ни работа.

- Какво предстои?

- Освен много работа, ни предстои и празник – на 12 октомври. Каним жителите на „Младост” и всички варненци на два концерта. В четвъртък от 16 часа на амфитеатралната сцена в Спортно-развлекателния комплекс ще дадем възможност за изява на пенсионерските клубове. Те са осем и ще се включат с по три изпълнения, като жури ще определи кое е било най-вдъхновеното представяне. Няма да издавам каква е специалната награда за победителя. Но наистина си заслужава и съм сигурен, че„битката“ на талантите ще бъде много оспорвана. Обявихме 11 октомври за ден на отворените врати на администрацията, а от 13 часа в четвъртък е срещата ми с ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Богоров“. Разговорите с децата винаги са по-непринудени и с интерес очаквам да чуя какви въпроси ще ми поставят.

В петък празникът на „Младост“ ще започне с водосвет за здраве и благополучие от 11 часа в храм „Св.пророк Илия“. От 17 часа отново на амфитеатралната сцена ще се насладим на талантливите ученици от район „Младост“. Таланти от девет училища и от читалищата „Елин Пелин“ и „Искра“ ще покажат пъстра програма - духови оркестри, мажоретки, гайдарски състав, фолклорни формации, акробатичен рокендрол,хора,ръченици, кавалджийска група и други.
Бих искал в аванс да поздравя жителите на „Младост“. Пожелавам им да посрещнат празника с много настроение, да се чувстват щастливи и уверени, удовлетворени и оценени. Ще подкрепя всяко тяхно усилие да направят района още по-спокоен, по-чист и по-привлекателен.

Специалният подарък за всички варненци е рок фестът с участието на групите Бумеранг, Стикс енд Пикс и А15, който започва в 19 часа на същата сцена на амфитеатъра. Рокът е вечен. Това е музика, която слушаш със сърцето си. За това реших да реализирам идеята си за този фест. Варна има нужда от повече рок. От повече възможности за изява на варненските групи и таланти.

- Със сигурност, ако беше година на избори щяхте да спечелите гласовете на феновете на рока. Хубаво е, когато животът и идеите се сливат, но как ще отговорите на онези, които критикуват и непрестанно сочат дупките по пътищата, неокосената трева, реките по улиците при всеки по-голям дъжд?

- Както казва бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани в началото на всяко ново начинание търся категоричната победа, при това по най-бързия възможен начин. Не е задължително това начинание да бъде широкомащабно, дори напротив - колкото по-дребен е проблемът, толкова по-разбираем е той, толкова по-категорично и недвусмислено е неговото решение. Хората получават надежда,а гражданите, общинските служители и дори критиците на кмета са убедени, че действието и позитивната промяна са нещо повече от риторика. За мен е важно, когато нещо се прави, от него да има резултат, а не да преливаме от пусто в празно.

По въпроса за пътищата – едва през септември беше сключен договор с фирмата-изпълнител и частично започна изкърпването на уличната мрежа, предимно там, където минава масовият градски транспорт. Става въпрос за 6200 квадратни метра и почти сме приключили. Това определено не стига, а и кръпките не са решение. Но такива са възможностите към момента. Надяваме се при второто възлагане да бъдат отпуснати повече средства и утвърдена по-голяма квадратура, за да може поне частично да се преасфалтират и някои от кварталните улички. Трябва да бъде извършен и ремонт на шахтите на уличните платна. Дали сме списък с 511 шахти, от които 240 са по главни улици и булеварди. 25 тротоара също се нуждаят от основен ремонт.

Косенето бе един от големите проблеми това лято. Или по-скоро фактът, че на места то не беше извършено. Отново по финансови причини и драстичното намаляване на средствата, които се отпускат за поддържане на зелените площи. Косеше се приоритетно, покрай училища, детски градини, парковете и т.н. Надявам се следващата година този проблем да не се повтори. В случая районната администрация трупа само негативи, защото много хора мислеха, че ние определяме графика и от нас зависи къде ще се коси.

По темата за дъждовете и реките по улиците се надявам това да е останало в миналото. Уличните оттоци и местата, където липсват решетки, са описани. Остава да бъдат почистени, за да поемат повърхностните води при дъждове. Липсват и 210 решетки на дъждоприемни шахти и сме подали искане до Община Варна. Поне веднъж седмично получаваме жалба за липсващи решетки. Както и за опасни сухи дървета. Сигнализирали сме в общината за 100 такива дървета, има издадени заповеди и по график се извършва отсичането. Оформянето на корони на дървета, чиито клони пречат, също трябва да бъде извършено. Но и тук процесите са по-бавни отколкото ни се иска. Имаме в списъка 900 такива дървета, както и молби от преди пет години.

- Правомощията на районните кметове са доста ограничени във Варна. Някои Ваши колеги дори споделиха, че се чувстват повече като гара-разпределителна, отколкото като кметове. Как ще коментирате Вие правата и отговорностите на поста, който заемате?

- Управлението на един район се определя в общи линии от три фактора – администрация, ресурс и права. Ние, районните кметове, сме най-близо до проблемите на хората. Тоест отговорността в повечето случаи е наша, но на практика не разполагаме нито с достатъчно адекватни правомощия, нито с необходимите ресурси. Можем да мечтаем за работещ механизъм за децентрализация, включително и финансова – така ще можем много по-ефективно да решаваме проблемите на хората, тъй като ние живеем с техните тревоги.

- Община Варна има планове за строителството на 150 социални жилища за хора в неравностойно положение – самотни майки, инвалиди, представители на малцинствата. За целта е предвиден общински имот във „Възраждане“. Смятате ли, че трябва да се строят такива жилища?

- Разбира се, че трябва да се строят. В район „Младост“ имаме над 700 граждани, които са картотекирани за настаняване в общински жилища. Смятам, че има и други възможности Община Варна да увеличи сградния си фонд на принципа на публично-частно партньорство върху общински терени.

- Има ли нещо,от което не сте доволен в работата си?

- Винаги има от какво да е недоволен човек. Но нещата се променят. С екипност, с личен пример и с решителност. В по-голяма степен съм удовлетворен. Все пак поставих оценка „Много добър“.

Кое липсва до „Отличен“?

- В кризата отличниците се броят на пръсти. Ще се постараем след една година да сме повишили оценката. Идеи има, проекти също. Оптимист съм и по темата за бъдещия бюджет на Варна.

За да си „сверяваме часовника“, обмисляме да правим два пъти годишно анкета в района, в която гражданите да могат да посочат какво биха искали да се направи като благоустройство, кои са най-наболелите проблеми според тях. А защо не и да организираме едно състезание „Най-добрият район за живеене“. Предполагам, че колегите-кметове, както и варненци, ще харесат идеята.