Атанас Илиев: Целта е място в историята, искам да съм №1

Спорт

10-02-2024, 11:52

Снимка:

ПФК "Черно море"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нападателят на Черно море Атанас Илиев се цели високо през 2024 година. Опитният таран си пожела да продължи да пише история с "моряците", които за пръв път в своята история зимуват на върха в елита. Бившият футболист на Монтана, Ботев (Пд) и Асколи си е поставил и лична цел - да грабне голмайсторския приз в края на сезона. Пред Novsport.com той говори още за очакванията му преди началото на сезона, има ли ритуали преди мач и любимите му попадения в кариерата.

- Наско, първият пролетен кръг е след седмица. Усеща ли се вече онова приятно напрежение преди официалните мачове, имайки предвид, че играете именно срещу Лудогорец?
Да, мисля, че вече мачът чука на вратата и трябва да се готвим още по-сериозно. Още първият мач е много труден и трябва да измъкнем нещо от Разград.

- Играхте със силни съперници в Турция, вярваш ли, че това бе максимална подготовка за този старт срещу Лудогорец и ЦСКА?
-Бих казал че първите две контролите бяха прилични, срещу добри отбори. Може би украинците бяха най-солидният съперник. Разбрахме докъде сме горе-долу. Добре се представихме, имахме и други контроли, но с по-слаби съперници. Добре се справихме в тези две контроли със „Слован“ и „Днипро-1“.

 - Остава ли усещането у теб, че Черно море е все така солиден?
- Направихме много добра подготовка, опазихме се от контузии, което бе и най-важното. Вярвам, че нещата ще бъдат като първия полусезон, остава да го покажем на терена.

- Не продадохте основни играчи, както се пишеше и очакваше. Това също е силен коз?
- Да, разбира се, най-хубавото нещо бе, че никой не си тръгна, поне засега, отборът се запази. Всички се познаваме достатъчно добре и това ще ни е голям плюс. Всеки е важен за този отбор.

 - Дава ли ви спокойствието и увереността всичко това, че нещо голямо предстои?
- Да, всички се радваме и оценяваме, което сме направили, но това е само половината от сезона. Има още толкова докрая на сезона, трябва да затвърдим добрата игра И да запишем рекордно класиране за историята на Черно море, както се надявам да се случи.

- Капитанът Дани Димов сподели пред Novsport.com, че ви остават 16-17 стъпки до мечтата. Започва ли обратното броене?
-Да, толкова мачове остават. Всеки двубой, както има едно клише, е като за финал. Играем мач за мач, а не гледаме напред, така е по-добре. Надявам се наистина да затвърдим доброто впечатление.

-Кой е най-големият жокер – това, че играете без напрежение, защото други са фаворитите, това, че имате ядро от опитни и добър колектив, наставникът Илиан Илиев или е съвкупност?
-Мисля, че са съвкупност от нещата, които изброи. Всеки от нас е дал пример с колектива и е факт, потвърждавам го и аз. Уменията на треньора също са важни, така че е съвкупност с това, което в момента градим. Всеки се съобразя вече с нас.

В личен план как се чувстваш след силния период в Ботев (Пд) и престоя в Асколи?
-Отминаха тези неща, надявам се отново да има хубави и запомнящи се моменти. Подготовката мина добре. Надявам се в личен план да вкарам, ако мога още толкова голове (7), колкото успях да реализирам през есента и да завърша като голмайстор на първенството. Това ще е добър плюс.

- Един евентуален голмайсторски приз няма да ти е непознат, но това ли е целта ти в личен план и може ли да ти помогне за трансфер в чужбина?
- Да, това е моята амбиция и идея. Да успея да помогна на отбора с моите голове, надявам се и да са все повече. На първо място за мен е важно отборът да се класира на мястото, на което искаме да е, както и да играем в Европа. Второто е да бъда голмайстор на първенството и след това лятото да изляза отново навън или поне да имам такава опция.

- В кръга на шегата, доволен ли си, че Дюкенс Назон вече не е част от шампионата?
- Честно казано, ЦСКА с оглед на ситуациите, той вкара доста по-малко голове, отколкото положения имаше. Имаше и други момчета, които се борят за първото място. Георги Николов вече е в Ботев (Пд), не се знае дали ще му тръгне играта.  Бароан беше конкуренция, но и той си тръгна. Има и други момчета, които тепърва ще бележат.

- Суеверен ли си? Имаш ли ритуал преди мач?
- Не, не съм от тези хора. Просто всеки мач излизам и се надявам на късмет и качествата, които имам, за да вкарам.

- Кой е любимият ти гол в кариерата?
- Назад във времето имам няколко – два на Левски и онзи срещу Италия.

 - Какво се случи в Асколи? Кое ти попречи?
- Попречи ми това, че останах с впечатление, че италианците не харесват чуждестранни футболисти, които отиват там, за да им изядат хляба. Нямаше уважение. Няма нещо, което да не ми е достигнало, защото се представих добре, когато ми се даваше шанс. На терена и извън него не проявиха уважение към мен. Колективът беше добър, но на терена всеки гледаше на мен като на чужденец. Имаше положения, в които бях сам, но не ми подаваха. Също така в един момент смениха всичко - ръководство, директора и треньора, които дойдоха с нови хора и нови виждания.

- За финал, какво си пожелаваш през 2024 година?

- Да съм здрав на първо място, отборът да продължи възходящо. Надявам се да продължим да радваме клуба, феновете и града. В личен план, ако успея да заслужа отново мястото си в националния и отбор и Дай боже трансфер.