Илиан Илиев за шампионската титла: Всички мечтаем

Спорт

23-12-2023, 13:31

Снимка:

ПФК "Черно море"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Старши треньорът на Черно море и националния отбор на България Илиан Илиев даде интервю за Novsport.com в навечерието на коледните празници. През 2023 година варненският специалист изведе "моряците" до небивал успех - зимен първенец в родния футбол, а през есента наследи Младен Кръстаич начело на "лъвовете", записвайки ремита с Унгария и Сърбия в европейските квалификации.

- Годината на Илиан Илиев в две изречения?
- Годината мисля, че е доста положителна, особено втората й половина, за което се радвам, разбира се. Говоря за отбора на Черно море и за треньорския ни състав. Надявам се 2024 година да продължи по същия начин.

- Ключът към успеха изглежда е в това, че бяхте оставен работите на спокойствие няколко сезона.
- Това наистина е едно от нещата - че работим толкова време с тези футболисти. Те знаят, че ние сме хората, които отговарят за спортно-техническите въпроси, това наистина са важни неща. Но от значение са също така трудът и опитът. Говоря и за треньорския екип, и за футболистите. Най-важното обаче е, че ние не залитаме в крайности да се главозамайваме след два-три успеха или обраното - след два-три неуспешни мача да изпадаме в паника. Това футболистите на Черно море го знаят много добре. Успяваме да балансираме, за разлика от по-млади колеги, които след три-четири мача мислят, че са Гуардиола, а след още три-четири мача казват, че футболистите ги провалят. Тези неща при нас ги няма, държим този важен баланс през годините, не говоря само за този сезон.

- Да очакваме ли нови попълнения?
- Засега няма нищо. При нас така са сложени нещата, че за да вземем нов футболист, трябва да освободим някой друг, да се разделим с някого. Нямаме екстра за нови попълнения, на този етап нямаме нови набелязани хора.

- Половин Варна мечтае. Как спирате футболистите да не летят в облаците?
- Наистина феновете на Черно море мечтаят, както и ние. Казвам, че сме прекалено амбициозни - те знаят това. На всеки му се иска, разбира се. Целта реално е да успеем да се задържим в тройката. Тежък сезон и трудни мачове ни чакат. Зад нас в класирането има отбори с тройно и четворно по-големи бюджети, които също са амбицирани. Всички мечтаем, но с ясната представа, че ще е много трудно.

- Лудогорец и ЦСКА ли са основните ви конкуренти и каква очаквате ли удари под пояса през пролетта?
- Казах ви, че сега сме в тройката, но зад нас има отбори, които имат достатъчен ресурс да се конкурираме. Не са само тези два отбора конкуренция в първенството. А за удари под пояса - винаги казвам, че се надявам всичко да е честно. Макар че винаги в нашия футбол има едно "ако".

- Оптимист ли сте за бъдещето на националния отбор?
- Работихме една седмица с момчетата, беше турболнетна обстановка. Постоянно се говори, че нямаме футболисти, че не се работи в клубовете - мисля, че успяхме да покажем с националния отбор, че не е чак такава черна истината. Надявам се да продължим така и футболистите отново да показват, че имат талант и могат да демонстрират нещо повече от това, което беше досега. Да, в първите мачове се видя, че има някаква надежда, но още сме далеч от това да постигнем по-трайни резултати. В момента се работи върху контролите през пролетта, но няма нищо конкретно. В смисъл такъв, конкретно е, когато вече има подписан договор. Имаме два контролни мача през март, а след това през юни. Ще мислим за това обаче малко по-натам, сега сме в период на почивка, а след това искаме да направим добра подготовка с Черно море за втория полусезон.

- Къде ще посрещнете Нова година?
- Ще се съберем на едно място с приятели. Важното е да сме живи и здрави - това си пожелавам за 2024 година. За всичко друго ще се опитаме, пък ако не можем да го направим, поне ще сме пробвали.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)