Илиан Илиев: Водя България заради добрата работа на футболистите от Черно море

Спорт

04-11-2023, 11:39

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вижте какво каза треньорът на "моряците" и на националния ни тим.

Въпреки че Черно море отпадна изненадващо рано за Купата, отборът влиза като водач в класирането във второто завъртане на първенството.

Пред Гонг треньорът на „моряците“ Илиан Илиев направи равносметка на постигнатото досега и разкри очакванията си от тима за представянето му занапред в елита. Специалистът назова също и основната причина да поеме националния отбор на България.

- Г-н Илиев, дни след загубата в Ловеч и след като анализирахте мача, как ще коментирате отпадането на Черно море за Купата?

- Неприятно е за съжаление, че не можахме да повторим или да подобрим в турнира това, което постигнахме миналата година. Не влязохме добре в мача, и така и го завършихме. Аз съм виновен за което, защото не успях да мобилизирам футболистите за този труден мач. Но с един мач нито нашият отбор ще стане по-слаб, нито футболистите по-лоши, нито треньорите му по-слаби. Трябва да си извлечем поуките, защото когато не влизаш на сто процента и не си агресивен, мобилизиран и отговорен, се случва това, което стана в Ловеч. За съжаление видях, че с един мач доста хора забравиха какво направихме в последните месеци.

- След първото завъртане в първенството Черно море е лидер Вашата оценка за представянето на тима в тези 15 мача?

- Не бих казал, че сме лидери, тъй като Лудогорец има един мач по-малко. Но най-важно е, че направихме нещо, което не се е случвало в историята на клуба и това ни дава самочуствие, че се справяме добре, независимо, че се борим с отбори с по-голям ресурс от нашия. Знаем, че няма да е лесно занапред, тъй като ще има наказания и контузии (Дай Боже да няма), а се видя, че не разполагаме с много опции.

- Отговаря ли точковият актив на отбора на показаното от него на терена?

- Мисля, че да. В някои срещи заслужавахме повече, но в други компенсирахме, така че тези точки са реални.

- В кои срещи Черно море игра ли се доближи до това, което искате да виждате от него?

- Не искам да отличавам отделни двубои, доволен съм от самочувствието, с което играем и като гости и у дома. Навън, на почти всички водещи отбори, изключвам Лудогорец и Локомотив Пловдив, гостувахме и не загубихме. На Левски отстъпихме, но рано останахме с човек по-малко. Това показва самочувствие, манталитет и израставаме, тъй като преди години, а и в исторически план за нашия отбор бе, и е било трудно да се представя толкова добре на чужд терен.

- Доволен ли сте, че вашите подопечни се справят еднакво добри и като домакини, и като гости?

- Ние го правим това през последните години и затова имаме почти еднакъв актив като домакини и гости. Прези тази есен хубавото е, че при гостуванията на водещите клубове показахме по-голямо самочувствие и увереност.

- Къде имат резерви „моряците“?

-  Основно в завършващата фаза, тъй като видяхте, че в последните мачове там имахме проблеми. В последния мач спечелихме с два гола след статични положения на двамата ни централни защитници. В Ловеч преди дни пък и тримата ни централни нападатели играха, но не успяхме да отбележим гол. Това обаче не се случва за първи път. Миналата година, когато продадохме Сердюк, впоследствие имахме проблеми в завършващата фаза, а сега се получава същото след трансфера на Матеус. Просто същата ситуация се повтаря за съжаление, но сега сме по-силни колективно и ще намерим начин да продължим доброто си представяне.

- Как трябва да продължи да се представя Черно море, за да завърши на колкото се може по-високо място в класирането?

-  Тябва да бъдем по-ефективни в завършващия удар, тъй като в много мачове създаваме ситуации, в които може да реализираме. Трябва да търсим начин да вкарваме повече голове, трябва да се подобрят и хората на фланговете, тъй като нямат много голове. А там са играчи, които участват в изграждането и завършването на атаките.

- Ако трябва да сравните Черно море с неговите конкуренти за челото, какво бихте казали?

- Ние гледаме само нашия отбор. Знаем си бюджета и възможностите, на моменти играчите дават почти максимума от себе си и съм радостен, че ги караме да го правят, а и те имат съзнанието да го направят и съзнават важността на всеки двубой. Просто колективът ни е много добър, и всеки се стреми да дава максимума. Но има и хора в отбора, които могат и трябва да правят повече, защото разчитаме на тях, и те трябва да го осъзнаят вече, докато не е станало късно.

- Във вторник приемате силен съперник, какъвто е Арда. Очакванията Ви за двубоя?

- Доста тежък мач ще бъде, тъй като противникът е обигран и  ще е доста трудно. Арда има добри футболисти, и успя да се подсили през лятото, в един етап бяхме и в конкуренция с тях за Станислав Иванов, но те го взеха, а не ние. Това показва, че те разполагат със солиден бюджет, а и отделно имат сработен състав. Ще играем в ранен час в делничен ден, дано повече хора да дойдат, за да ни подкрепят. Ще е нужно.

- Има ли интерес към ваши играчи и имате ли нужда от нови попълнения през зимата?

- За интерес към наши футболисти не е редно да говоря сега, но със сигурност, ако искаме да продължим развитето си, трябва да се подсилим с няколко нови играчи, за да имаме по-голям избор за състава. Видяхте, че след като излязоха 4 основни изпълнители за двубоя с Литекс, имахме малко варианти.

- Вашето послание към феновете на „моряците?

- Да ни подкрепят, както са го правили досега, а ние ще даваме всичко от себе си, за да ги радваме. Видя се, че като сме заедно, доста неща могат да се постигнат. Отборът обаче вдигна високо летвата и след един неуспех някои отидоха в другата крайност, но единственото, за което мислим, е да се развиваме и да надграждаме.

- Какво означава за Вас и клуба избирането Ви за селекционер  на националния тим на България?

- Клубът ме подкрепи и за нас е изключително признание, за което основна заслуга имат футболистите, защото именно те пресъздават идеите на треньора на терена. Така че поканата към мен да водя България е следствие от добрата работа на играчите на Черно море.

- Държавният тим е огромно предизвикателство, но и Черно море прави силен сезон. Как ще успявате да сте на висота и на двете места?

-  Това беше и моето основно изискване – да съвместяваме с Петьо Костадинов двете длъжности, тъй като няма как да си тръгнем сега от Черно море, защото трябва да се опитаме да продължим  да се представяме по същия начин, или по добре. И да опитаме да променим нещо в националния отбор, защото всеки българин беше върл фен на националния отбор, за съжаление в последно време не е точно така.