Живко Атанасов:Може да бием всеки и навсякъде

Спорт

27-09-2023, 15:29

Снимка:

ПФК "Черно море"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Централният бранител на Черно море Живко Атанасов е със статут на основен футболист в състава на Илиан Илиев, а "моряците" се представят повече от солидно през кампанията. Защитникът е и един от най-опитните играчи на стадион "Тича" с над 160 мача във всички турнири за "моряците", разделени в два отделни периода. Пред Novsport той коментира положителното представяне на отбора, победите над водещите клубове и амбициите на клуба.

- Живко, как видя двубоя с Ботев? Смяташ ли, че спечелихте и благодарение на отличната форма, в която се намирате?
- Заслужен успех, според мен. Излязохме пределно мотивирани, отборът на Ботев показва в последно време добра форма и знаехме, че срещу себе си имаме добър, подготвен, а и скъп съперник. Да, формата ни е добра, но това всеки вижда и преценява сам. Все пак миналият мач с ЦСКА 1948 пак бяхме в добра форма в кавички, но не го изиграхме по най-добрия начин. Всеки се раздава на абсолютния максимум и се радвам, че ни се получава.

- През лятото се прицели в топ 3 и Купата, усещаше ли тогава, че Черно море е толкова силен?
- И при миналия ми престой, и сега Черно море винаги е имал колектив и е разчитал на това. Винаги сме били конкурентноспособни, играли сме като равен с всеки. Миналите сезони нещо не ни достигаше, играехме добре, но имаше мачове, които въпреки това губихме. 

- Как се чустваш самия ти на "Тича"? 
- Както винаги, комфортно, това е нормално. Аз съм професионалист, гледам да си върша работата, за която ми се плаща, а и която обичам. Това е животът ми. Целта ми е да оправдавам очакванията.

- Визирам повече това, че в Левски напрежението беше в повече, както и финансовата нестабилност, което водеше до дискомфорт?
- Когато отидох в Левски, знаех каква е ситуацията. Бях наясно, че няма да получавам парите си на време. И пак мислих за футбол, изиграх 30 мача и вкарах 4 гола. Повече от мен реазира само Боби Цонев, който изпълняваше и дузпите. Обстоятелствата бяха такова, че избрах да се върна в Черно море. Тук се чувствам прекрасно, но не мога да кажа, че в Левски не съм се чувствал добре, също съм бил у дома си. Сега се чувствам перфектно на "Тича".

- Кой от младите играчи в клуба ти прави най-силно впечатление?
- Иван Дюлгеров е най-добрият вратар в момента в България, а Виктор Попов е най-добрият десен бек. Момчетата са на много високо ниво по мое мнение и им пожелавам скоро трансфер. Има много момчета от различни възрасти, които могат и ще играят в Черно море със сигурност. Постоянно тренират с нас. Не искам обаче да посочвам конкретни имена. Едно време предректох на Марин Петков добро бъдеще, точно този въпрос ми зададоха при първото ми интервю в Левски. Усещам ги тези неща, имам виждания и сега, но ще ги оставя за себе си...

- Имаш ли амбиция да получиш повиквателна в националиня отбор, макар там в момента да се води подмладяване?
- Предпочитам да не отговорям. Това подмладяване е положително, пожелавам успех на момчета.

- Липсва ли ти усещането за градско съперничество със Спартак?
- Честно казано, да, хубаво е да има дерби и да победиш, визирам миналата година. Но този сезон няма да има, освен ако не се паднем един срещу друг за Купата на България. 

- Колко важно е отбор като Черно море да разполага с изявен голмайстор, какъвто е Атанс Илиев?
- Мога да кажа, мое виждане, от началото на годината имаме много голмоайстори. Наско в последните 2 мача, а и преди това, вкара доста голове, които са и важни. Да не забравяме, че доста други играчи също реализираха важни попадения. Като този на Цецо Панов срещу Лудогорец, на Влатко Дробаров срещу ЦСКА, а и моя милост срещу Етър за 1:1, а след това Едгар Пачеко вкара победно. Имаме различни голмайстори, което говори добре за един отбор. Всеки един може да вкара. Да не забравяме и Исмаил Иса, който в момента има проблем, но е страхотен нападател, вкарвал е на Тотнъм. Имаме изпълнителни, които могат да бележат. Радвам се и за Наско, разбира се, раздава се, пожелавам му да вкара още много голове.

- Радваш ли се, че той е част от твоя отбор и не ти се налага да играеш срещу него? И има ли нападател от елита, който да те притеснява?
- Не, няма футболист, който може да ме притесни. Ако беше в друг отбор, най-вероятно Наско Илиев нямаше да вкара срещу Черно море. Иначе и най-големите имена не ме плашат, това е футбол. Нормално е да има уважение, но дотам. Който е по-добър нека да победи.

- Предвид възрастта, в която се намираш, допускаш ли, че можеш да приключиш с футбола на "Тича"?
- Да сме живи и здрави, чувствам се у дома в Черно море. За мен ще е привилегия. Но съм на 32 години, нямам намериение да спирам скоро, така че нищо не се знае. Ако няма контузии, всичко е възможно. Футболът вече не е като едно време, методиката и медицината са на друго ниво. Надявам се да играя до 37-годишна възраст поне.

- Скоро предстои мач с бившия ти тим Левски, вярваш ли, че може да стигнете до още един значим успех и с какви чуства ще се завърнеш на "Герена"?
- Вярвам, че можем да победим, да. Можем да го направим срещу всеки и навсякъде. Ще дойде и този мач, и в него също излизаме за победа. Ок, Герена е, но срещу Левски играем добре, бихме ги на "Ивайло", играхме силно и на "Тича".