Тероризмът и футболно хулиганство са основните заплахи за Евро 2024 г.

Спорт

26-03-2024, 15:54

Снимка:

Tribune.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Германското правителство е предупредено, че дроновете представляват най-голямата терористична заплаха за предстоящото европейско първенство.

Това лято Германия ще бъде домакин на първия си голям турнир след Световното първенство по футбол през 2006 г. Евро 2024 ще се проведе на 10 различни места от 14 юни до 14 юли.

Страната може да наложи национална забрана на безпилотните летателни апарати поради опасения, че те могат да бъдат използвани за терористични атаки.

"Дроновете се превръщат в един от най-големите проблеми", заяви Андреас Роскопф, ръководител на федералния полицейски съюз на Германия (ФПГ), пред германския вестник BILD.

"Преди, по време на и малко след Европейското първенство трябва да бъде въведена цялостна, национална забрана за полети на дронове в цяла Германия", добави Роскопф.

Безпилотните летателни апарати се превърнаха в ключов елемент на съвременната война и бяха редовно използвани в конфликта между Русия и Украйна.

През последните два месеца силите на хутите в Йемен разчитаха на безпилотни ракети, за да атакуват западни търговски кораби в Червено море и Аденския залив, а Ислямска държава (ИД) също извърши терористични атаки с помощта на дронове.

Експертът по тероризъм и безпилотни летателни апарати Николас Стокхамер - професор по международни изследвания в Дунавския университет в Кремс, Австрия - повтори опасенията на Роскопф.

Той предупреди, че широкото разпространение на дроновете в интернет е сериозна грижа за властите, както и възможността терористичните организации да се сдобият с по-софистицирани военни дронове.

"През последните 10 години ИД многократно е използвала безпилотни самолети за нападения - както като камикадзе, така и като безпилотни самолети, оборудвани с експлозиви", обясни Стокхамер.

"Днес технологията е по-достъпна. Това увеличава и реалния риск терористите да прибягнат до тази евтина и дистанционно управляема технология. Плановете за използване на безпилотни летателни апарати са лесно достъпни в съответните форуми в интернет. Опасността се увеличава, ако нападателите успеят да заловят съвременни военни безпилотни летателни апарати като тези, които се използват в настоящите военни зони“, подчерта експертът.

Междувременно германският министър на вътрешните работи Нанси Фрейзър обяви, че за времето на турнира ще бъде въведен временен граничен контрол, за да се пребори с нарастващата заплаха, която представляват "екстремистите и хулиганите".

"По време на турнира ще извършваме временен граничен контрол на всички германски граници, за да можем да предотвратим влизането в страната на евентуални извършители на престъпления, свързани с насилие", заяви Фрейзър.

"Това е необходимо, за да се защити по най-добрия възможен начин това голямо международно събитие", добави вътрешният министър.

През декември стана ясно, че на английските привърженици може да бъде забранено да пият бира по време на откриването на Евро 2024 в Гелзенкирхен.

Началникът на полицията в града Питър Бот заяви, че е твърдо решен да спре пиенето на стадиона и на обществени места, и предупреди, че ще изпрати тези, които се държат лошо, по домовете им.

"Обсъждаме възможността за забрана на алкохола на стадиона и не го крия. В момента също така проверяваме до каква степен можем да приложим забраната за употреба на алкохол на обществени места“, добави Бот.