Красен Кралев за Иван Станчов: Един от хората, които те карат да се гордееш, че си българин

Новините

25-11-2021, 14:33

Снимка:

Красен Кралев/Фейсбук

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Oт фейсбук профила на Красен Кралев

Отиде си Иван Станчов!

Голям българин, филантроп, дипломат, човек който те кара да онемяваш пред добротата му, интелекта му, всеопрощаващото му сърце. Един от хората, които те карат да се гордееш, че си българин. Господ ме благослови с това, Джони да бъде един от моите учители и ментори. Той беше вдъхновение, излъчваше смирение и имаше мечти, които да следваш всеотдайно. Той умееше да обединява хората в името на каузи, умееше да пали искри и да ни прави по-добри. Един от малкото рицари на нашето съвремие.

П.П. Биографичнта справка я публикувам за младите ми приятели, които не са запознати с политическата, дипломатическата и филантропската дейност на този велик българин.

Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 г. в София. Той е син на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел и внук на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 г. семейството му емигрира в Съединените американски щати. От 1971 г. живее във Великобритания. От 1991 до 1994 г. е посланик на България в Лондон. През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов е женен за шотландката Александра. Семейството има 4 деца.

Иван Станчов завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ. Служи в Американската армия (в Българската рота в Германия). Работи за Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъдж в Лондон.

През 1980г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг. След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години. През 1991г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906г.) и министър-председател на България (1907г.)

Иван Станчов без прекъсване се занимава с благотворителна и обществено-полезна дейност. Основател и председател на фондация “Карин дом” – Варна. Основател и директор на ИМИР; основател и член на УС на Дом “Гаврош” – Варна; Международната морска организация (IMO) – председател на генералната асамблея (1993-95)Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия