Шенген по море: Какви са новите изисквания за плавателните съдове?

Новините

03-04-2024, 16:28

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Морските гранични служби вече работят по нови правила, които включват по-свободен граничен режим за пасажери, яхти и кораби, които пристигат от шенгенски пристанища.

България и Румъния вече се присъединиха към Шенгенското пространство. В двете държави членки вече се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва.

Морските гранични служби вече работят по нови правила, които включват по-свободен граничен режим за пасажери, яхти и кораби, които пристигат от шенгенски пристанища. 

Какви са промените попитаха от Радио Варна Павел Йорданов – директор на ГКПП "Пристанище Варна". 

Първоначално се изготвя анализ на риска за плавателния съд, който се очаква да пристигне в пристанището, след което се определя типа проверка, която трябва да се извърши на кораба, поясни Йорданов. Екипите проверяват националността на екипажа, предишните случаи на нарушения на кораба, както и оперативните данни или информация, получена от партньорски служби. Извършва се проверка и на всички членове на екипажа, както и на документите за самоличност. 

При акостиране на яхта служителите, които я чакат на кей, ще проверяват тези данни, за да вземат решение дали е необходима по-обстойна проверка на плавателния съд. 

Когато круизни кораби плават между две шенгенски пристанища, те не подлежат на гранични проверки, каза Йорданов. "Пак ще извършваме анализ от гледна точка на сигурността на държавата и на Шенген като цяло. Когато корабът пристига от друго шенгенско пристанище, самите пасажери няма да подлежат на гранична проверка, но ще има т. нар компенсиращи проверки - на багажи, на вещи, които се извършват от служители на "Митница"-Варна. 

В случаите, в които на борда на кораба има дете с един родител, остава необходимостта от представяне на декларация за разрешение от другия, допълни Йорданов. "Ако такава декларация няма, може да се направи проверка и чрез Шенгенската информационна система", поясни Павел Йорданов.