Градев, само истината може да те освободи

Спорт

13-02-2024, 14:08

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нови разкрития за ментето не адвокат.

Българската общественост не от вчера е принудена да търпи присъствието на един странен индивид, който се самоопределя за адвокат и голям специалист по спортно право. Георги Градев, който в някои среди е известен отдавна като Жорко Перхидролко, постоянно е в някакви „екшъни“, скандали и разправии...Затова може би е любопитно да погледнем в „Уикипедия“ и да потърсим повече подробности за това лице. Там пише следното:

„Георги Градев е бивш български футболист, завършил Университета в Питсбърг (САЩ) и Бъркбек, Университета на Лондон, където изучава международно спортно право в магистърската програма, която завършва с отличие. У нас е учил в СМГ, НПМГ и УНСС преди да замине за САЩ. В продължение на 5 години (между 2017 и 2022) преподава международно спортно право в ISDE Madrid в магистърската степен по международно спортно право. Основател и партньор в най-голямата правна кантора за спортно право в света SILA International Lawyers с офиси в седем държави. Работи като спортен адвокат от 2006 година. С опит в повече от 600 спортни дела. Член на редакционния борд на най-популярното списание за футболно право в света Football Legal. Автор на множество публикации у нас и в чужбина в областта на спортното право. Правен съветник на Димитър Бербатов в кампанията му за президент на БФС. Член на Временната комисия за управление на българския шахмат, назначена от ФИДЕ и ЕШС (юни-септември 2023 г.). Роден е на 27 декември 1975 г. в г. София. Израства в Мароко, където неговият баща преподава в местен университет. Започва своята кариера в ДЮШ на ПФК „Левски, където играе на поста вратар. По-късно играе в отбори на четири континента. След приключване на състезателната си кариера се заема с футболно агентство (до 2009 г.), като един от първите му трансфери е продажбата на Иван Русев в гръцкия тим АЕК, през 2001 година".

Не лошо CV, безспорно. Обикновеният читател би цъкнал с език и приел Георги Градев като наистина солидна фигура, мастит спортен адвокат с отлично образование в чужбина. Реалността, обаче се оказва доста далеч от това, което е написано...Разследвания на Frognews, Tribune, Novsport и други медии показват, че някои неща в автобиографията са или неверни, или силно преувеличени. И не е ясно кой и защо е написал материала за Градев в Уикипедия...

Според Frognews Георги Градев е вписан като основател на SILA International Lawyers през 2017 година, заедно с Юрий Зайцев и Михаил Прокопец. Фирмата има седалище в Москва. В екипа влизат 13 граждани на Русия от общо 20 души. Двама са българи. Справка в базата данни на Jus Mundi и Jus Connect показва само 42 дела, свързани с Градев и фирмата, основана от него. Има информация за дела до 2022 година включително. Липсват такива за 2023 година. Той обаче твърди, че са стотици…

Иначе вече лъснаха скандалните връзки на компанията с Кремъл и опита за прокарването на руските интереси в областта на спорта. Нещо, което по наша информация вече се проверява от службите на българската държава... Sila International Lawyers е близка до Кремъл правна структура, която под прикритието на защита интересите на спортисти, брани руските интереси в спорта, пише в свое проучване Frognews. Дори Facebook индексира публикации на въпросната кантора като свързани с източници под контрола на руските власти. Техният човек в България е Георги Градев, твърди сайтът. Съществуват сериозни доказателства, че конците на световния шахмат се дърпат от Москва, а събитията в този спорт у нас през последните месеци показват, че руската спортна мафия иска да сложи ръка и на българския...И събитията около приемането на БСФШ във ФИДЕ само доказват сериозните намерения за това.

Известно е, че ФИДЕ като организация ползва постоянно правните услуги на Sila International Lawyers след идването на власт на Аркадий Дворкович. Нещо повече – при кандидатстването му за най-високия пост във федерацията през 2018 година кантората е защитавала интересите лично на Дворкович по дело в Международния спортен арбитраж относно допускането му до изборите за президент. А представител на Sila International Lawyers на делото е бил...неюристът Георги Градев.

И тук възниква резонният въпрос каква е връзката на Градев с близката до Кремъл правна структура. Отговорът – българинът е „партньор-основател на компанията“. Нещо, което е записано и в личния профил във Фейсбук на перхидроления „специалист по спортно право“ без юридическа диплома.  

Frognews разкрива, че Градев има две регистрирани фирми в руската столица. Той е и сред собствениците на международната компания по спортно право Sila International Lawyers, намираща се на ул. „Ленинская слобода“ №26. Тя бе основана през 2017 г. след обединението на неговото дружество за юридическа спортна защита „Градев спорт“ с московската компания „Легал спорт“. Съдружници на българския мениджър са руснаците Михаил Прокопец и Юрий Зайцев.

Към днешна дата Sila International Lawyers има офиси и в Нюшател, Швейцария, испанския град Валенсия, турския мегаполис Истанбул, както и в София. В официалния сайт като лице за контакти в българската столица е даден Георги Градев с неговия телефон и мейл.

Юридическата защита на няколко руски спортни федерации, водещи серия от дела срещу Международния олимпийски комитет (МОК) в Арбитажния спортен съд в Лозана е поета от московския офис на Sila International Lawyers.

След започнатата от Путин война в Украйна, руски спортисти не са допускани до големи спортни форуми. ФИФА и УЕФА пък извадиха футболните отбори от Русия от официалния международен спортен календар. Това, обаче едва ли е проблем за Георги Градев...

Именно връзките на Перхидролкото с Русия са причината дейността му в Испания да бъде прекратена. Както е написано в „Уикипедия“, той е „преподавал спортно право в ISDE в Мадрид от 2017 до 2022 година. Няколко публикации по темата сочат, че на Градев това му е било забранено от испанските власти именно заради съмненията за тесни връзки с Русия...

Друга проверка на Frognews пък показва, че името на перхидроления специалист по международно спортно право не фигурира в посочените университети в чужбина, които той е „завършил отличие“. Това според медията не означава, че Георги Градев не ги е завършил - просто все още не са открити следи за неговото присъствие.

Съвсем прясна проверка на Tribune пък показа, че Георги Градев изобщо не фигурира в официалните регистри на българската адвокатура, водени от Висшия адвокатски съвет, т.е не е член на Адвокатска колегия, находяща се на територията на Република България.

„Георги Петров Градев няма каквито и да е правомощия да упражнява адвокатската професия на територията на Република България в качеството на „Адвокат от Европейския съюз“, по смисъла на чл. 11 от Закона за адвокатурата, се казва още в отговора на запитването.

Висшият Адвокатски съвет не разполага с данни дали Георги Петров Градев има разрешително за практикуване на адвокатската професия в чужбина, нито дали има право да представлява клиенти съгласно чл. 10 от Закона за адвокатурата, която разпоредба предвижда и наличие на придобита от лицето адвокатска правоспособнос“т, става още ясно от отговора на официалния орган.

В миналото много хора, запознати с биографията и юридическата подготовка на подвизаващия се като специалист по спортно право Георги Градев, са поставяли под въпрос адвокатската му правоспособност и юридическо образование. След тази публикация вече е повече от ясно – лицето Градев НЕ е адвокат и никога не е бил. Въпреки написаното за него в Уикипедия, че „работи като спортен адвокат от 2006 година“....

Що се отнася до това, че обяснява, че е експерт по „спортно право“, според истински юристи, това е напълно невъзможно, защото би трябвало да е изучавал и търговско, гражданско, административно и наказателно право. Юристите са категорични, че случаят на Градев е аналогичен с това някой да се обяви за специалист „Уши, нос, гърло“ без преди това да е изучавал медицина. В адвокатските среди се шегували още, че Георги Градев е адвокат, колкото Мартин Божанов е Нотариус, пише още по темата Tribune.

Що се отнася до кариерата му на футболист, то от оскъднте данни в „Уикипедия“ се разбира, че е започнал да тренира като вратар в Левски, след което е играл на четири континента. Проверка на NOVSPORT показа, че Градев е бил треторазреден вратар, като най-високото достигнато от него ниво е да пази на ФК Банкя. А също и в Студентското първенство за УНСС. Негови съотборници го определят като изключително самовлюбен и с огромно самочувствие човек, чиито умения на вратар са меко казано, съмнителни. На терена често е изпускал нервите си и попадал в скандали с противникови играчи, съдии и публика. Нещо, което се повтаря и от публичната му дейност след като свършва с футбола. А що се отнася до това, че е играл на 4 континента, то зевзеци коментират, че вероятно в статистиката се включват и мачлета пред хотелите, където е ходил на почивка през годините перхидроления „специалист по спортно право“ без юридическа диплома...Апропо, още преди години има обявена награда от 50 000 евро от страна на кипърски футболен мениджър за този, който му донесе въпросни кетап на Градев. Засега, парите още не са дадени...

Както се вижда от сериозния журналистически труд около миналото и настоящето на Георги Градев, доста неща около неговата личност са меко казано, спорни...Той нито е адвокат, нито е „играл футбол на 4 континента“, нито е участвал в над 600 дела и т.н., и т.н. Затова е непонятно как все още спортисти или федерации са хващат за него като „спасител“ в различните казуси. Препоръчваме им да погледнат случая с футболиста Радослав Апостолов, който заради Градев не практикува любимата си игра повече от половин година. Или този с плувеца Антъни Иванов, който с „помощта“ на въпросното лице се „сдоби“ с 2-годишно наказание за допинг и 3-годишно за уронване престижа на Българската федерация по плувни спортове...

ОЧАКВАЙТЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ РАЗРАБОТКА ЗА ТОВА КАК РУДИ ГЕЛА И НЕГОВИЯТ МЕНТОР ГЕОРГИ ГРАДЕВ ИЗТОЧВАХА ЦСКА!!!