Ново проучване: Притеснени ли са българите от приемането на еврото?

Парите

26-01-2024, 16:06

Снимка:

iStock

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Близо половината от българите изпитват известни притеснения относно приемането на еврото в България.

Това става ясно от данните на ново национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по поръчка на БНТ. Според социолозите перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неяснота и по-скоро буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт. Още: Денков: Бюджет 2024 ни приближава към еврото Какви са данните? Графиките показват, че близо 44% избират опцията "Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен", а 23,5% на противоположното мнение. Колебанието си в междинната опция изразяват 23%, а други около 9% признават, че не могат да определят. Няма ясни мнозинства, но видно е, че ентусиазъм липсва, казват експертите.

Демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна. Още: За да приемем еврото: Каква трябва да е минималната ни заплата? Според Яница Петкова от "Галъп" данните не са изненадващи на фона на предишни сондажи на агенцията, които показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и явно е нужна повече разяснителна и информационна работа.

Изследването е проведено за БНТ между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 000 души.