Наградиха победителите в училищен конкурс под патронажа на евродепутата Емил Радев

Животът

29-04-2024, 16:30

Снимка:

Пресофис на Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път тази година в конкурса се включиха и ученици от Търговище

Победителите в конкурса за есе и кратко видео на тема: „Европа – граници и мостове”, организиран от Първа езикова гимназия, бяха официално обявени на тържествена церемония в Музея за нова история на Варна. Инициативата е посветена на Деня на Европа и вече девет поредни години се провежда под патронажа на Емил Радев, член на Европейския парламент и възпитаник на училището. Специален гост на събитието бе      д-р Ирена Радева, която оглавява Регионалното управление на образованието във Варна.

За първи път тази година в конкурса се включиха и ученици от Търговище. Директорът на гимназията Ангел Митев коментира, че това е резултат от регионалните срещи на училищата посланици на Европейския парламент, които Информационното бюро на ЕП у нас организира във Варна. „Интересът към конкурса е знак, че занапред може да се развие и като национална инициатива“, отбеляза Ангел Митев.      

Голямата награда за есе спечели десетокласничката Сияна Костадинова. На второ място бяха класирани двама от участниците – Ивайло Иванов от XI клас и Вяра Маринова от IX клас, а третото място зае десетокласничката Яна Атанасова от град Търговище. Присъдена бе и поощрителна награда, с която бе отличена Марина Плугчиева от  XI клас.

В конкурса за кратко видео на първо място бе класирана дванадесетокласничката Симона Вълчева. Второто място зае Калина Бърнева от IX клас, а третото – Богдан Алексиев от Х клас.

За първи път се присъди и специална награда за презентация. Тя беше връчена на Никола Стамов, който заради успехите си на национални и международни конкурси и форуми е сред тазгодишните носители на награда „Варна“ в системата на образованието.

Емил Радев поздрави участниците и благодари на ръководството и учителите на гимназията, че възпитават не само горди българи, но и убедени европейци. Той сподели, че при работата си в Европейския парламент е дал възможност на десетки млади хора да трупат опит като стажанти, а сред тях има и възпитаници на Първа езикова гимназия. Емил Радев пожела на учениците да не губят мотивацията си за нови знания и умения. „Те са здрава основа за Вашата бъдеща реализация и нека успехите, които постигате, да водят напред и България в голямото европейско семейство“, каза още евродепутатът в приветствието си към младежите. Специални благодарности той поднесе и към екипа на Музея за нова история на Варна, който за втора поредна година е домакин на награждаването.

В своите есета и видеа участниците в конкурса изтъкват колко е важно в Европа да се изграждат мостове от възможности и взаимопомощ, а не стени, които да ни разделят и да задълбочават недоверието и предубежденията. Учениците виждат ЕС като водеща сила в борбата за мир и справедливост в света, като проект, в който културните различия между държавите членки не са пречка, а богатство и България заема достойно място сред европейските народи.