Община Варна възобновява диалога с младежките организации

Мисия Варна

29-04-2024, 14:03

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът Благомир Коцев свиква Консултативния младежки съвет.

Кметът Благомир Коцев свиква Консултативен младежки съвет, с който да възобнови диалога с младежките организации във Варна. Това стана ясно днес на среща с председателя на Националния младежки форум (НМФ) Атанас Радев. На събитието присъства и заместник-кметът по образованието Павел Попов. 

Работата с млади хора винаги е радост и удоволствие, затова и развитието на Младежкия център и политиката в сектора са наш приоритет, подчерта кметът Коцев. На срещата двете страни обсъдиха, че в миналото Варна е била пример за множество активни младежки структури, със собствен бюджет, инициативи и разнородни дейности. 

Свикването на Консултативен съвет има за цел да върне младежките организации на масата на разговорите с публичния сектор, посочи Коцев. В лицето на младежите в града виждаме добри партньори, стабилно гражданско участие и свежа сила за развитието на Варна, добави кметът. 

Заинтересовани сме от връщане съдържанието на младежките дейности, защото съвременната демократична култура възпитава и насърчава инвестицията в младите, посочи от своя страна заместник-кметът Попов. Той допълни че работата с млади хора е мостът към развитието на едно модерно общество.   

Възродяването на активната младежка дейност ще гарантира популяризирането на морската култура, историческото ни богатство, туризма, идентичността на Варна, посочи на срещата председателя на НМФ. Според него в града все още работят редица младежки организации и студентски съвети. Свикването на консултативен младежки съвет ще спомогне за проучване на нагласите сред младите, ще даде информация за актуалните теми и дейности в сектора и ще съдейства за изготвяне на правилна стратегия на местно ниво, допълни още Радев. Той подчерта, че от изключителна важност е отварянето на Младежки център, който да се управлява и припознава от младежта във Варна, защото съществуването на такива места са знакът за качество на Съвета на Европа.  

В Младежките центрове се създават иновативни обучения, академии, инициативи и солидни партньорства, каза в подкрепа на думите си Радев.