Рибари: Варна вероятно няма да успее да кандидатства по програма "Рибарство"

Новините

29-04-2024, 10:21

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те искат терен от 5 - 10 декара да бъде преотстъпен на рибарската общост в месност Малка чайка.

Във Варна има само три законни рибарски пристанища – две общински и една частно, докато във варненската акватория работят около 200 лодки и 50 рибарски кораба. Дългогодишният проблем с узаконяването на лодкостоянките за рибарите беше повод за нова среща с тях в Областна администрация, с участието и на местната власт.

Има два проекта, които са започнати, но реализацията им се бави, подчерта в предаването ни „Новият ден“ Емил Милев, председател на Рибарското сдружение „Черноморски изгрев“. Това са проектите за лодкостоянка „Антон Иванов“, до стария железен мост в островната част, която ще осигури място за 14 кораба и 50 лодки, а другият проект е рибарско пристанище „Варна“ в кв. "Аспарухово", посока моста. Три имота бяха прехвърлени преди три години от Областна администрация на община Варна да може да бъде бенефициент по оперативна програма „Рибарство“, бяха направени идейни проекти за тези две места и сега разбираме от общинската администрация, че тези проекти ги няма, документацията за тях и не могат да ги намерят и всичко се бави. 

Притеснението на рибарската общност е, че от това ще загуби Варна. В четвъртото тримесечие ще бъдат отворени и имаме възможност да кандидатстване за 6 млн.евро за лодкостоянки и за 8 млн.евро за пристанища. Притесняваме се, че с тези темпове на работа Варна ще изтърве и поредното кандидатстване по ОП “Рибарство“, каза пред Радио Варна Емил Милев.

Друга възможност рибарите виждат в узаконяването на лодкостоянката в местност Малка чайка. Този район е даден преди повече от десет години на Медицинския университет, за да построи кампуси и яхтено пристанище. Огромен проект. Десет години той не се осъществява. Там рибарите са се самонастанили, призна Милев. Но, ако бъде направена малка инвестиция може да се осигури място за около 400 малки лодки. Това ни бил най-евтиният и най-удачният  проект за малките лодки във Варна, по думите на председателя на Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“. И там беше „сблъсъка“ в разговорите ни на тази втора среща за решаване на проблема с липсата на места за акостиране. 

Именно – защо Областна администрация го е предоставила безвъзмездно на Медицинския университет и защо десет години не се прави нищо по този проект и все още не е започнат и не може ли Областна администрация да даде такова място и на рибарската общност. На това предложение получихме отказ на срещата в Областна администрация, разказа още Милев. Той допълни, че рибарите биха искали да бъдат показани договорите за това безвъзмездно предоставяне, за какъв срок и да се търси решение – дали една малка част от този терен, 5-10 декара, да бъдат предоставени на рибарската общност.