Със специална изложба и вход свободен Военноморският музей във Варна отбелязва 6 май

Животът

25-04-2024, 10:42

Снимка:

Военноморски музей - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 30 април от 11.00 часа ще бъде открита изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“.

По повод 6 май – Деня на храбростта и Празник на Българската армия на 30 април (вторник) от 11.00 часа Военноморският музей ще открие изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“.

Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и покровител на воините. В изложбата са експонирани икони, рисувани през XVIII и XIX век, които представят героичното като част от православната иконография. Сред изображенията се открояват тези на св. Георги, св. Димитър и св. Мина, в характерните за тях сюжети.

С експонати от своите колекции гостуват Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък. Повечето от иконите са част от Тревненската школа, която възниква в края на XVII век и просъществува до началото на XX век.

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а безплатно – в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен.