Организират "Маратон на четящите хора" във Варна на 23 април

Животът

22-04-2024, 17:16

Снимка:

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Април отново е месец на четенето.

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и интерпретациите на киното, театъра и сценографията, които оформят физическата среда. Гостуват режисьори, сценаристи, илюстратори и изследователи на литературата и театъра.

Маратонското четене започва в 8.30 ч. в Основната сграда на Варненската библиотека и ще се фокусира върху любими книги, интерпретирани от сценичните или визуалните изкуства. Акцентите в програмата са пъстри и със сигурност всеки ще намери нещичко интересно за себе си – от забавната варненска периодика през кинолектория, посветена на Едгар Алън По, до маратонската премиера на „Приказка за библиотеката”.

Маратонът ще бъде официално закрит от 18.00 ч. с отворена дискусия на тема „Оригиналът или адаптацията?”. С гостите Петър Денчев (писател и театрален режисьор), Теменуга Станчева (художник и сценограф) и Огнян Ковачев (преподавател и културолог) ще дискутираме можем ли да говорим за адаптация от изкуство в изкуство и какви нюанси носят изразните средства на всяко едно от тях.

Сцените за четене и събитията са отворени за всички приятели и почитатели на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, а пълната програма може да намерите на сайта на библиотеката www.libvar.bg.