20 са случаите на коклюш във Варна от началото на март досега

Животът

22-04-2024, 12:09

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Случаите нямат връзка помежду си, но всеки ден се регистрира поне по един нов.

20 случая на болни от коклюш са установени от началото на март досега във Варна. 17 от заболелите са деца от различни градини и училища. Трима са възрастните (един на 38 и двама на по 43 години), които са се разболели във Варна, съобщи за БНР-Радио д-р Варна Анка Баева - началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция. 

Във Варненска област са открити два случая - в Провадия и Белослав.

Случаите нямат връзка помежду си, но всеки ден се регистрира поне по един нов, посочи Баева. Има и един случай на заболял 20-годишен младеж, допълни тя.

В случаите от Варна заболяването протича сравнително леко, като повечето болни не са диагностицирани още при първите симптоми, допълни Баева. Те са лекувани от своите лични лекари с антибиотици. "Понякога, когато родителите видят, че децата им кашлят продължително време, повече от месец, сами ходят и се изследват", допълни специалистът. Няколко лаборатории работят с PCR тестове за коклюш. 

В детските градини или училищата, в които има регистриран случай на коклюш, болният се карантинира, а децата в класа или групата остават под наблюдениеТези, които не са имунизирани обаче, трябва да учат онлайн или да си стоят вкъщи, поясни д-р Ана Баева.

Първите трима заболели от коклюш във Варна са били ваксинирани, допълни тя.

Болестта започва с оплаквания от болки в гърлото, температура и кашлица, която започва да се задълбочава в пристъп, по време на който се издава специфичен звук със свиркане. Кашлицата може да продължи 2-3 месеца, допълни д-р Баева. 

Имунизациите против коклюш се поставят на няколко етапа, а възрастните, които имат желание, мога да си купят ваксина. "Ваксини има достатъчно", допълни Баева.