БГНЕС представя: МПО - Сто години борба за Независима Македония (СНИМКИ и ВИДЕО)

Животът

18-04-2024, 22:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България е в дълг към завета на македонските българи в Америка.

Историческата истина е вечна новина. Премиерата на първия документален филм на Агенция БГНЕС „МПО - Сто години борба за Независима Македония“ е факт, предаде репортер на БГНЕС.

На събитието, което се състоя в столичната зала „2020 Event Space“, присъстваха представители на обществения и политически елит, на български възрожденски родове от Македония, българи от Западните покрайнини и РС Македония, дипломати и чуждестранни кореспонденти на медии, акредитирани у нас.

Специално послание от сцената на събитието отправи един от най-изтъкнатите лекари у нас.

„Македония е нашата мъка и любов“, заяви д-р Иван Колчаков.

Преди 100 години легендарни българи създават най-старата политическа организация на българската емиграция в САЩ и Канада – Македонската патриотична организация (МПО). Те разкриват истината за българската съдба на Балканите. Днес светът узнава тяхната саможертва благодарение на документалния филм на Агенция БГНЕС.

100 години борба за историческата истина.

През 1922 г. във Форт Уейн, Индиана, група бивши илинденци основават политическа организация на имигранти от Македония в САЩ и Канада, която ще се бори легално за свободата на Македония. Въпреки че повечето от членовете на MПO са били с български произход, те са имали за цел да създадат независима държава в родината си, Македония, където всички етнически групи и религии, не само тяхната, ще бъдат свободни да процъфтяват. Това приобщаване, доста необичайно за Балканите по това време, където мнозинството рядко проявяваше милост към малцинството, се превърна във визия, мотивация и движеща сила на MПO за повече от 100 години.

Политическата посока на МПО е очертана от Йордан Чкатров, който по искане на Тодор Александров посещава САЩ през 1924 г. и инициира създаването на централата на МПО в Индианаполис, а през 1927 г. основава вестника на МПО „Македонска трибуна“ и информационното бюро на MПO в Ню Йорк.

През следващите 70 години МПО отстоява твърдо своите основополагащи принципи и продължава борбата за независимост и справедливост за Македония и нейния народ. През 20-те години на ХХ век МПО надига глас срещу бруталното денационализиране на македонските българи в Гърция и Сърбия. МПО продължава борбата след 1934 г., когато ВМРО и македонските организации са забранени в България. МПО не спря борбата си дори след Втората световна война, когато комунистите в Югославия и България взеха властта и наложиха нова доктрина на юго-македонизма. MПO остана единствената македонска организация в света, която поддържаше борбата за македонската свобода и справедливост, докато рухването на комунизма в Източна Европа не донесе искрица надежда за създаване на една независима македонска държава.

Филм-разказ за личните истории на членовете на МПО

По повод на премиерата на филма един от съвременните лидери на МПО и бивш главен редактор на вестник „Македонска трибуна“, излизащ в САЩ, д-р Любомир Тодоров заяви: „Днес се представя различен разказ за MПO – документален филм, съдържащ лични истории от първа ръка на членове на MПO, записани по време на 102-та годишна конвенция на MПO през 2023 г. в Кълъмбъс, Охайо“.

Той подчерта, че мисията на МПО винаги е имала два основни компонента – застъпничество за свободна и независима македонска държава и съхраняване и популяризиране на истината за македоно-българското наследство на нейния народ. „Тези ценности са неделими от МПО, защото исторически македонската независимост произлиза от македонските българи и споменаването на едното без другото не е точно или пълно представяне на мисията на МПО“, добави д-р Тодоров.

Той посочи, че повечето членове на MПO днес се смятат за македонски американци или македонски канадци. „Те силно се идентифицират с географската област Македония и нейната история като място на своя произход. В същото време те осъзнават и много се гордеят с българския си произход“, добави Тодоров в приветствието си към присъстващите на премиерата на филма.

Според него поради тази хармония между миналото и настоящето, „MПO може да служи днес като естествен мост за разрешаване на исторически недоразумения и утвърждаване на добрите отношения между Северна Македония и България“. „Да се надяваме, че историческата несправедливост, извършена спрямо македонските българи в Северна Македония, скоро ще бъде поправена и ще им бъдат предложени същите права като на останалите граждани, което ще позволи приемането на страната в Европейския съюз“, каза още д-р Любомир Тодоров.

България е в дълг към завета на македонските българи в Америка

Приветствие отправи и генералният консул на България в Чикаго, града с най-голяма българска общност отвъд океана, Светослав Станков: „Филмът на БГНЕС „МПО - 100 години борба за Независима Македония“ е опит да се повдигне булото на забравата, трайно покрило славната история на македонските българи в Америка“.

Той припомни, че макар и прокудени от родната Македония, тези българи запазват своя език, култура и идентичност. „Нещо повече, въпреки съпротивата на авторитарните режими, те продължиха борбата за свобода на поробените си братя и сестри, използвайки политическите инструменти на американската демокрация“, заяви Станков. Той подчерта, че България е в дълг към завета на македонските българи в Америка. Вече над 30 години демократични промени ние не знаем достатъчно за тази славна организация и нейната роля за опазване на българския характер на Македония през по-голямата част от ХХ век. „Нека този филм да замисли повече български политици, учени, журналисти и общественици и да ги накара да обърнат взор към завета и постиженията на МПО. Вярвам, че, опазвайки културно-историческото наследство на българската емиграция от Македония в Америка, ние ще гарантираме, че и днешните борби на македонските българи за свобода и човешки права ще се увенчаят с успех“, заяви Светослав Станков. /БГНЕС