Констатираха масови нарушения в района на Камчийски пясъци и Шкорпиловци

Новините

18-04-2024, 15:47

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Идната седмица, на 26-ти април 2024 година, когато изтича предупредителният срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и други съоръжения, предстои нова проверка.

Множество нарушения са установени във връзка проверки срещу дивото къмпингуване на територията на Черноморското крайбрежие в землището на селата Ново Оряхово и Шкорпиловци, съобщава Областна управа - Варна.

В началото на месец април тази година, след сигнал за незаконно разположени кемпери, каравани и други съоръжения, със заповед на кмета на община Долни чифлик, комисия е извършила проверка в землището на с. Ново Оряхово и с. Шкорпиловци. Проверката е във връзка с чл. 10а и чл. 30, ал. 1-3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ за опазване от къмпингуващи с кемпери, каравани, палатки и МПС в посочените територии.

В района на местност Камчийски пясъци са откити паркирани 6 каравани и 1 микробус и 1 ремарке без регистрационни номера. Проверяващите са намерили постройка от дървени палети, натрупан дървен материал, маси, столове, гуми, шезлонги, хладилник, бетонови блокчета, пейки, метално барбекю и мивки.

В района на местност Изгрев-Хоризонт, в землището на с. Шкорпиловци са били паркирани 55 каравани от които само 11 са били с регистрационни номера и 1 бус. Имало е 7 палатки, маси, столове, метална конструкция на шатра, а караваните са имали табели, че са охранявани от СОТ.

В землището на с. Шкорпиловци, община Долни чифлик са били разположени 2 каравани, маса, столове, пейки, гуми, дървени палети и мивка.

Комисията не е установила собствениците на неправомерно паркираните каравани, на палатките и на другите обекти, а за установените нарушения е бил сезиран по компетентност Директора на областна дирекция на МВР – Варна за ангажиране на административно наказателна отговорност на нарушителите.

След констатираните нарушения Община Долни чифлик е предприела незабавно действия по компетентност. Поръчани и изработени са стикери, в които е бил посочен 26-ти април 2024 година като краен срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и съоръжения. При разлепването на стикерите е било установено, че каравани има останали само в местност Изгрев-Хоризонт. Общината е изработила и до края на тази седмица ще постави обозначителни и информационни табели в района на м. Камчийски пясъци и м. Изгрев-Хоризонт в землището на с. Шкорпиловци. Те забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС в посочените територии.

Съгласно разпоредбата на чл.10а, ал.4 от ЗУЧК, палатки, кемпери или каравани не могат да бъдат разполагани в границите на защитени територии - природна забележителност и защитена местност, каквито са посочените територии.

Идната седмица, на 26-ти април 2024 година, когато изтича предупредителният срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и други съоръжения, предстои нова проверка.