Обсъждат продължаване на търсенето на газ и нефт в Черно море

Парите

17-04-2024, 17:02

Снимка:

Министерство на енергетиката

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Търсят нов акционер в консорциума след оттеглянето на „Тотал”.

Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок „Хан Аспарух“ в българските води Черно море след оттеглянето на френската компания „Тотал“ от проекта обсъдиха министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на румънската „ОМВ Петром“, която е дъщерно дружество на австрийската ОМВ.

„За българската страна потенциалният местен добив е с ключово значение за постигане на целите за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Разработването на местно находище би гарантирало енергийната сигурност и независимост на страната и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката. Продължаването на проучванията в потенциално перспективни находища като „Хан Аспарух“ е условие за ефективно постигане на тези цели“, заяви министър Малинов по време на срещата.

Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром, заяви, че оценяват високо потенциала на блока в Черно море. В момента компанията е в процес на търсене на нов акционер в консорциума, като разглежда и възможността за сътрудничество с местна компания.

Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-21 „Хан Аспарух“ бе подписан през 2012 г. с „Тотал Е&П България“ с 5-годишен срок. През 2013 г. към Тотал се присъединяват „ОМВ Офшор България“ ГМбХ и „Репсол България“ Б.В. През 2020 г. „Репсол България“ Б.В. прехвърля своя дял на останалите двама акционери - „Тотал Е&П България“ и „ОМВ Офшор България“ ГМбХ. В началото на тази година стана ясно, че „Тотал” се оттегля от проекта.