Биляна Якова ще сезира Европейската прокуратура

Мисия Варна

16-04-2024, 15:04

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Община Варна посочиха, че по-късно ще излязат с официална позиция по темата.

Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в крайморския град, че възнамерява да сезира Европейската прокуратура за действия на Общината. По думите ѝ администрацията умишлено саботира работата на автоматизираната билетна система в града, която е изграждана с европейски средства. Според Якова с поведението си ръководството на Общината причинява финансови щети на фирма „Градски транспорт“, както и на тази, която поддържа билетната система.

Якова посочи, че заради вандалски прояви валидаторите в автобусите много често са счупени. По думите ѝ е имало план да бъдат инвестирани три милиона лева в нови машини. Средствата обаче не са заложени в бюджета за тази година, а с тях е трябвало да бъдат осигурени и нови контролни устройства. В резултат в момента варненци масово се возят безбезплатно, защото имат предплатени карти, но не ги валидират, тъй като машините не работят, обясни Якова. Тя допълни, че за първите три месеца на годината това е лишило фирма „Градски транспорт“ от около 180 хиляди лева приходи. Ако ситуацията не се промени, прогнозата на Якова е, че до края на декември загубите ще достигнат над 800 хиляди лева.

Билетната система е купена с европейски средства, припомни Якова. По думите ѝ за нея и свързаните ѝ компоненти са платени над 13 милиона лева. Якова допълни, че общината е натрупала дълг и към фирмата, която обслужва билетната система. Според нея става дума за около 1,4 милиона лева, като върху сумата се трупат и лихви.

Якова каза още, че по разпореждане на общинското ръководство кабинетът ѝ е заключен и тя няма достъп до документите в него, въпреки че все още е на работа и е ръководител на проекта. Освен това не са ѝ изплащани заплатите от месец ноември 2023 г. Якова посочи, че вече е реагирала и е подала сигнал за самоуправство в Районната прокуратура във Варна. Освен това е внесла иск в Районния съд, за да ѝ бъдат изплатени възнагражденията.

От Община Варна посочиха за БТА, че по-късно ще излязат с официална позиция по темата.