С изложба „Духовната вселена на кралица Мария“ отбелязват 100 години от началото на изграждането на Двореца в Балчик

Варна Лайф

13-04-2024, 11:28

Снимка:

Двореца в Балчик

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя ще бъде представена пред публика на 15 април 2024 г. от 17:00 ч. и ще гостува в Каменната зала на комплекса.

Държавен Културен Институт "Културен Център "Двореца" органицира изложба "Духовната вселена на кралица Мария" - едно от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик.

Румънската кралица Мария е имала необикновена съдба, обусловена не само от изключителния й социален статус, от нейния произход,  лични качества и духовните интереси, но и от нейните цели, които тя преследва през последната част от живота си. Внимателното  проучване на нейната личност я разкрива като художник по душа и изследовател на идеята за Божественото, което тя открива в красотата на природата или в наследството, създадено от човека.

Дворецът в Балчик в много отношения е изцяло нейно творение, нейната мечтана къща, която отразява стремежа й към мир и спокойствие, към божествено равновесие в една тревожна епоха от живота й – последните единадесет години, през които е надживяла съпруга си, цар Фердинанд.

Това е причината, поради която по покана на Държавния културен институт-Културен център Двореца - Балчик Румънската Културна Асоциация DAR Development предлага изложбата „Духовната вселена на кралица Мария” като първо събитие от поредица, предназначена да отбележи 100 години от началото на строителството на Двореца в Балчик.

Изложбата ще бъде представена пред публика на 15 април 2024 г. от 17:00 ч., ще гостува в Каменната зала на Двореца и ще приключи на 12 май. Тя ще бъде последвана от други събития, предложени от Сдружение ДАР, които ще продължат до 23 юни.

Дългото сътрудничество на Асоциацията ДАР с Националния архив на Румъния позволи да сe подготви селекция от снимки, открити в дневниците ѝ, показващи пет посещения на кралица Мария в Балчик в продължение на почти десетилетие. Публиката ще има рядката възможност да види репродукция на цели страници от списанията, от които са извлечени снимките. Изложбата включва традиционни костюми, носени от румънския елит по примера на първата кралица на Румъния Елизабет и доведени до най-висок стандарт от кралица Мария. Тя измисля свои собствени комбинации от народни носии, като основен критерий е красотата и хармонията на ансамблите. Предметите, поставени в касетите, символизират различните аспекти от живота на кралица Мария и се съхраняват в частни лични колекции или в гореспоменатите музеи. Изложбата се допълва от стъклените картини в стил традиционни икони на д-р Симона-Теодора Рошка Неакшу, която е вдъхновена от многобройните символи, свързани с кралица Мария.

Тази многостранна и сложна изложба очаква публиката да открие по-малко известни аспекти от живота на кралица Мария на мястото, специално избрано от нея, където да остане сърцето ѝ.

Вход свободен!